ZANIMIVO SREČANJE: Prvačina z devetimi zdravniki slovenska posebnost

Vipavska dolina

Prvačina je vas v Vipavski dolini s približno 1200 prebivalci, med katerimi pa je kar devet zdravnic in zdravnikov. Med njimi je tudi svetovno znani srčni kirurg Igor Gregorič, ki si je svojo uspešno poklicno pot utrl v Združenih državah Amerike. Danes se bodo v domačem kraju srečali na pogovornem večeru z naslovom Ena vas - devet zdravnikov.

Dogodka se bo udeležilo vseh devet zdravnikov - Alojz Zorn, Branko Zorn, Ljubo Koršič, Vlasta Gregorič, Igor Gregorič, Silvan Saksida, Igor Koršič, Jasna Humar in Irena Žorž. Prisoten bo tudi študent medicine Borut Furlani, ki se je na medicinsko fakulteto v Ljubljani vpisal kot diamantni maturant, in obeta, da se bo žlahtna zdravniška tradicija v kraju nadaljevala.

Predsednica Krajevne skupnosti Prvačina Nives Černe je za STA povedala, da so najprej želeli narediti manjše, bolj lokalno obarvano srečanje zdravnikov in krajanov. Vendar je kasneje ideja prerasla v večji dogodek.

V Prvačino bodo namreč ob tej priložnosti prišli tudi predsednik republike Borut Pahor, ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednica Zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik.

"Le malokateri kraj v Sloveniji se lahko pohvali s takim številom zdravnikov na število prebivalcev. Zato smo se odločili, da bi se našim zdravnikom in zdravnicam za njihove uspehe poklonili," je povedala Černetova.

Doslej v Prvačini še niso razmišljali da bi taka pogovorna srečanja postala tradicionalna. Vse zdravnike bodo zagotovo težko ponovno združili, vendar imajo še druge sokrajane, na katere so po besedah Černetove lahko upravičeno ponosni. "Imamo dobre glasbenike, drugi najstarejši slovenski pihalni orkester Prvačka pleh muzika, pa seveda dobre športnike, ... Nikoli se ne ve, lahko nam uspe združiti katere od njih v posebno srečanje," je še dejala predsednica krajevne skupnosti.

Deli novico: