ZARADI RAZKRITIJ VROČE TUDI NA POLITIČNEM PARKETU, GOLOB: "Mislim, da so posnetki povedali vse"

Slovenija

Na nedeljska razkritja televizije POP TV o domnevnem pobiranju podkupnin za posle z Darsom so se hitro odzvali pristojni. Policija je obiskala omenjeno televizijo, protikorupcijska komisija je uvedla postopek predhodnega preizkusa, SDH je za torek sklical sestanek z Darsovo upravo in nadzorniki. Razkritja so odmevala tudi na političnem parketu.

POP TV je v nedeljo objavil posnetek, v katerem davčni svetovalec Rok Snežič prejema 5000 evrov. Kot jim je povedal žvižgač, naj bi šlo za podkupnino za posel z Darsom. Snežič naj bi žvižgaču dejal, da ima na Darsu "kompletno oblast nad posli", in sicer preko treh ljudi, med drugim predsednika uprave in nekdanjega podpredsednika NSi Valentina Hajdinjaka. Snežič in Hajdinjak sta očitke zavrnila.

Policisti so danes že obiskali medijsko hišo POP TV. Zaprosili so za predajo dokumentacije in posnetkov, poroča portal 24ur.com. Policiste naj bi po poročanju portala med drugim zanimala identiteta žvižgača, ki pa je zaradi zaščite vira ne bodo razkrili. "Bomo pa policiji predali vso dokumentacijo, ki je v javnem interesu," so še zapisali na portalu.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je medtem uvedla postopek predhodnega preizkusa. Preverili bodo vse sume kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, za katere so pristojni, so napovedali in poudarili, da je vsakršno koruptivno ravnanje zavržno in škodljivo za družbo.

Slovenski državni holding (SDH) je na sestanek pozval Darsovo upravo in nadzornike. Sestanka bosta v torek, namen je dobiti vse potrebne informacije, so sporočili iz SDH. SDH namerava, kot pravijo, izkoristiti vsa razpoložljiva sredstva, ki jih ima na voljo kot upravljalec, da se morebitna koruptivna dejanja v bodoče prepreči, tista, morebiti že izvedena, pa razišče in ustrezno kaznuje.

Potem ko je Hajdinjak že v nedeljo zavrnil vse očitke, so na Darsu danes znova zavrnili navedbe POP TV, ob tem pa napovedali uporabo vseh pravnih sredstev za ugotovitev morebitnih nepravilnosti. Kot so poudarili, člani uprave družbe Snežiča ne poznajo, se z njim nikoli niso srečali ali govorili, sploh pa se z njim niso dogovarjali o poslih.

"Uprava družbe je pravni službi tako danes že naročila, naj preveri vse pravne možnosti za zaščito ugleda Darsa in zaposlenih," so navedli.

Medijska razkritja so močno odmevala tudi na političnem parketu

V SDS so zavrnili navedbe, da naj bi Snežič sredstva pridobival zanje. Žvižgač je namreč za POP TV dejal, da je bila podkupnina potrebna, če si želel delati za Dars, sicer da si bil izločen. "Rok Snežič je po celi Sloveniji iskal takšne kombinacije, da bi dobil denar za stranko," je navedel. Na vprašanje, ali je Snežič govoril, da je to denar za stranko SDS Janeza Janše, ki je bil v času posnete finančne transakcije premier, je odgovoril pritrdilno.

"Rok Snežič ni nikoli pridobival sredstev za stranko SDS," so na družbenem omrežju X zapisali v stranki.

"Obstaja podjetnik, ki je poskušal podkupovati zaposlene na Darsu, tega posla seveda ni dobil in zdaj je to razgalil," pa se je na prispevek odzval prvi mož NSi Matej Tonin. Meni, da gre predvsem za delo za policijo. "NSi bo svoj prispevek naredila s tem, da bomo temo obravnavali na parlamentarni komisiji za nadzor javnih financ," je ob delovnem obisku na Koroškem dejal prvak stranke.

V koalicijskih strankah SD in Levica pričakujejo ukrepanje pristojnih organov. "Razkritja medijske hiše POP TV glede družbe Dars kažejo na indice kaznivih dejanj, zato je v prvi vrsti na pristojnih organih, da te indice obravnavajo," so zapisali v SD.

"To, kar spremljamo zadnje čase, je predvsem padanje okostnjakov iz omar prejšnje vlade," pa ocenjujejo v Levici. Kot je dejal poslanec Matej T. Vatovec, je treba imeti glede takšnih stvari ničelno stopnjo tolerance.

"Če se izkaže, da gre za neke povezave, ki so vodile v korupcijo, je to verjetno eden največjih političnih škandalov v zadnjem desetletju," je še dejal Vatovec in ga primerjal z afero nekdanjega avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza, ki je obtožen lažnega pričanja pred parlamentarno komisijo glede afere Ibiza.

"Mislim, da so včerajšnji posnetki povedali vse," pa se je na razkritja kratko odzval premier Robert Golob.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  24 .10. 2023 ob  14: 33
haha, snežič je kot sveti duh, vsem je znan, ma nobeden ga še ni videl