ZDRAVSTVENI MINISTER O CEPLJENJU MLAJŠIH OTROK: Namenjen jim bo poseben odmerek cepiva Pfizer

Slovenija

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob odločitvi Evropske agencije za zdravila (Ema) povedal, da bodo odločitev o začetku cepljenja otrok, starih od štiri do 11 let, v Sloveniji sprejeli, ko se bo stroka poenotila. Otroci iz omenjene starostne skupine bodo ob cepljenju sicer prejeli nekoliko manjši odmerek cepiva, ki bo tudi manj koncentriran.

Poklukar je izrazil upanje, da se bo stroka glede cepljenja mlajših do 12 let proti covidu-19 poenotila čim prej. Ob tem je izpostavil pediatrično stroko in posvetovalno skupino za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Vodja skupine Bojana Beović je napovedala, da se bo skupina o tej temi sestala in da posebna priporočila skupine za cepljenje še sledijo. "Čakali smo na opredelitev Eme, sedaj bomo to obravnavali," je pojasnila.

Otrokom v omenjeni starostni skupini bo namenjen poseben odmerek cepiva Pfizer, ki je že naročeno in bo v Slovenijo prišlo v decembru, je poudaril Poklukar.

Na NIJZ so za STA pojasnili, da bo Pfizerjevo cepivo za mlajše od 12 let imelo drugačno koncentracijo kot cepivo, ki je namenjeno starejšim. Koncentracija cepiva v vialah, ki bodo na voljo otrokom med 5 in 11 letom, bo trikrat manjša od vial, ki so namenjene odraslim.

Prav tako bo odmerek, namenjen mlajšim od 12 let, nekoliko manjši in bo vseboval 0,2 mililitra cepiva. Starejši od 12 let pa sicer pri cepljenju s cepivom Pfizer prejmejo 0,3 mililitra cepiva.

Kot so potrdili na zdravstvenem ministrstvu, je Slovenija naročila 60.000 odmerkov Pfizerjevega cepiva za mlajše od 12 let.

Ema je danes priporočila razširitev uporabe cepiva proti covidu-19 podjetij Pfizer/BioNTech na otroke, stare od pet do vključno enajst let. Cepivo Comirnaty je Ema za starejše od 12 let odobrila že pred časom.

Ema je doslej priporočila uporabo t. i. mRNK cepiv podjetij Pfizer/BioNTech in Moderna ter vektorskih cepiv podjetij AstraZeneca in Johnson & Johnson. Comirnaty je doslej prvo, ki ga je priporočila tudi za cepljenje otrok, mlajših od 12 let. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa naj bi sicer v kratkem za to starostno skupino priporočila tudi cepivo Moderne.

Mlajši otroci sicer zelo redko zbolijo za hujšo obliko covida-19, a te možnosti tudi pri njih ni mogoče izključiti. Je pa res, da se zato pri njih drugače kot pri bolj rizičnih skupinah ocenjuje razmerje med prednostmi in tveganji cepljenja. Obenem so med mlajšimi otroki v tokratnem valu pandemije okužbe z novim koronavirusom pogosto širijo hitreje kot med ostalimi, saj so še edini, ki se proti covidu-19 doslej niso cepili.

Avstrijci že dali zeleno luč 

Avstrijski nacionalni organ za cepljenje (NIG) je danes po odločitvi Eme že priporočil tovrstno cepljenje otrok v državi. Novico je na novinarski konferenci sporočila vodja NIG Ursula Wiedermann-Schmidt. Avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein je ob tem po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA poudaril, da je cepljenje otrok varno. Napovedal je tudi, da naj bi Avstrija do konca leta dobila 258.000 odmerkov cepiva za otroke. Ni pa odgovoril na večkrat zastavljeno vprašanje, ali bo tudi za otroke cepljenje proti covidu-19 od februarja dalje obvezno. Dejal je le, da je o tem še potrebna široka strokovna razprava.

V Avstriji živi skoraj 600.000 otrok, ki so stari med pet in 11 let. Dokler ne bo posebnega cepiva za otroke, mlajše od dvanajst let, bodo te cepili s tretjino odmerka za odrasle. Drugi odmerek naj bi sledil po treh tednih. Cepili naj bi vse otroke, posebej tiste, ki že imajo kakšno bolezen.

Da je cepivo varno za otroke, je danes izpostavila tudi vodja NIG in dodala, da so v ZDA in Izraelu doslej cepili 3,3 milijona otrok, pri tem pa niso zabeležili nobenega primera hujših stranskih učinkov. Priporočila pa je, da bi otroci, mlajši od 11 let, podobno kot starejši od 12 let in odrasli po cepljenju počivali tri dni in za teden dni omejili športne dejavnosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  26 .11. 2021 ob  20: 55
Pa se klukarja bom poiskal
manemebasat |  26 .11. 2021 ob  14: 16
Kdor se dotakne mojega otroka JE MRTEV!
manemebasat |  26 .11. 2021 ob  13: 34
Kriminalec!