ŽELIJO ŠE VEČJO PRECEPLJENOST PROTI HPV: Na Severnem Primorskem uspešni pri preprečevanju raka materničnega vratu

Slovenija

Prebivalke Severne Primorske so med tistimi, ki v največjem deležu sodelujejo v programu Zora. To se kaže tudi v vse manjšem številu odkritih rakov materničnega vratu v regiji. Tveganje za to bolezen želijo dodatno zmanjšati s precepljenostjo, so povedali na današnji novinarski konferenci v Novi Gorici.

V šempetrski bolnišnici so lani odkrili le dva primera raka materničnega vratu, usoden je bil za eno bolnico. Novogoriško Društvo za boj proti raku in drugim kroničnim boleznim (ko-RAK) želi še zmanjšati tveganje za to bolezen. Danes so tako predstavili prizadevanja za večjo precepljenost proti humanim papilomavirusom (HPV).

Na Severnem Primorskem je bila odzivnost na cepljenje proti HPV pred epidemijo covida-19 že velika. V šolskem letu 2018/2019 se je proti HPV v Sloveniji cepilo 59,3 odstotka šestošolk, na Goriškem pa 68 odstotkov. V šolskem letu 2021/2022 pa je bila precepljenost le nekaj več kot 40 odstotkov. Med dečki so rezultati še slabši, saj se je v omenjenem šolskem letu za cepljenje odločilo le dobrih 20 odstotkov dečkov v šestem razredu.

Predstojnik območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nova Gorica in predsednik Društva ko-RAK Marko Vudrag je danes povedal, da želijo pred letom 2030 doseči najmanj 90-odstotno precepljenost proti HPV med dekleti in dečki do 15. leta starosti. "V državah, kjer so bile uspešne kampanje zdravljenja, se je število predrakavih sprememb in raka materničnega vratu pri ženskah, ki so bile cepljene v starosti 12 do 13 let, zmanjšalo za 87 odstotkov," je povedal.

Kot je pojasnila upokojena pediatrinja Zdravstvenega doma Idrija Majda Troha, je potrebno cepljenja proti HPV opraviti v zgodnji starosti, ker tedaj mladi še niso spolno aktivni. "V starosti med 9. in 15. letom nastane najboljši imunski odziv na cepljenje. Če pa začnejo mlada dekleta zgodaj s spolnimi odnosi, lahko zaradi nezrele sluznice zelo hitro pride do okužbe s HPV. Večkrat ta okužba ostane trajna in je lahko tudi razlog za kasnejši nastanek raka na materničnem vratu," je dejala.

Pri fantih pa je po njenih besedah cepljenje pomembno, ker so lahko prenašalci virusa. "Poleg tega pa je prav, da jih zaščitimo pred boleznimi, ki jih ti virusi povzročajo pri moških. To so predvsem raki na danki, v predelu zunanjega spolovila, krivi so tudi za dobro tretjino vseh rakov v ustnem delu žrela," je dejala.

Na pomen presejalnega programa Zora, namenjenega ženskam do 65. leta starosti, so opozorili tudi na NIJZ. Na ministrstvu za zdravje pa so ob 18. evropskem tednu preprečevanja raka materničnega vratu poudarili, da je bila v Sloveniji za odpravo raka na materničnem vratu v zadnjih treh letih v programu Zora dosežena največja pregledanost žensk doslej, Svetovna zdravstvena organizacija pa je program Zora prepoznala kot dobro prakso.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija