ŽENSKA RODILA SREDI GOZDA: Odpeljali so jo v izolsko bolnišnico

Kronika

Policisti so danes zgodaj zjutraj prejeli klic občana iz Rakitovca, h kateremu sta se zatekla migranta in mu povedala, da se v gozdu nahaja ženska, ki je pravkar rodila. Policisti so migrante s pomočjo vojske izsledili, reševalci pa so mamo in novorojenko odpeljali v izolsko bolnišnico. Obe sta zdravi, so sporočili iz Policijske uprave Koper.

Fotografija je simbolična. 

Sprva je koprske policiste ob 5.42 poklical državljan Afganistana in jim pojasnil, da potrebujejo pomoč. Lokacije, kje se nahajajo, ni znal povedati, razen to, da so v gozdu. Nato so ob 6.12 policisti prejeli klic občana iz Rakitovca, h kateremu sta se zatekla migranta, državljana Irana in Afganistana, ki sta povedala, da je v gozdu še več oseb, med njimi ženska, ki je pravkar rodila. Policisti so skupaj s pripadniki Slovenske vojske migrante nato hitro izsledili. Nahajali so se v gozdu, približno uro hoje iz Rakitovca, so pojasnili na policiji.

Reševalci, ki so na kraj dogodka prispeli skupaj z gasilci, so migrantom nudili pomoč, mamo in novorojenko pa so odpeljali v Splošno bolnišnico Izola. Po podatkih policije sta obe zdravi.

Migrantov je bilo skupno deset, štirje iz Irana in šest iz Afganistana. Kot so pojasnili na policiji, gre pri tem za dve družini, vsi so tudi že zaprosili za mednarodno zaščito.

Koprski policisti so skupaj z vojaki 9.37 na Socerbu pri gradu našli še državljanko Maroka s sedemmesečnim dojenčkom. Fantek se je prav tako rodil na poti, in sicer v Bihaču. Tako mati kot otrok sta prosilca za azil. Policisti so s pomočjo Centra za tujce in koordinatorke s Centra za socialno delo v Kopru zanju že zagotovili osnovno oskrbo, so pojasnili.

Na koprski policijski upravi so pri tem spomnili, da so nedolgo nazaj na območju Ilirske Bistrice prav tako rešili družino z majhnimi otroci, ki je preživela celo noč v snegu in mrazu.

"Policistov se zgodbe migrantov velikokrat dotaknejo in naredijo več od tega, kar se od njih pričakuje. Ravno včeraj je eden od policistov na Policijski postaji Ilirska Bistrica sam poskušal razveseliti otroke družine migrantov, eden od otrok je star ravno toliko kot njegov sin. Trudimo se, da bi jim v decembru prižgali vsaj majhno iskrico upanja na boljše življenje," so še zapisali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  21 .12. 2020 ob  09: 33
hvala vsem, ki so pomagali !!!! žal vedno najbolj nastradajo ženske in otroci