ZGODBA O MORSKI DEKLICI LEYLI ZA MALEGA IN VELIKEGA BRALCA: Predstavitev izjemne slikanice v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja

Koper

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja bo 2. oktobra, ob 18. uri, na Vrtu knjige (v primeru slabega vremena se dogodek prestavi v avlo knjižnice), potekala predstavitev izjemne otroške slikanice z umetniškimi stvaritvami, ki so nastale v času karantene pod okriljem Fakultete za design. Knjiga Milene Anđelić Đukić "Morska deklica Leyla - zlomljena plavut in rojena krila" je primerna tako za odraslega bralca in še vedno dovolj otroško prilagojena za v otroško pisanico akvarelnih kreacij.

"Skrivnost medaljona in bisernih čeveljčkov ter celotnega večnega kraljestva je v tem, da se čuva tudi tisto, kar ni naše," je le ena od modrosti, ki bogatijo to izjemno zanimivo in z umetniškega vidika privlačno knjigo, ki jo bo predstavila avtorica Milena Anđelić Đukić. Vsak, ki jo bo vzel v roke, pa naj bo to otrok ali odrasel, bo v njej našel mnoge življenjske modrosti, ki nas vodijo skozi življenje.

Poleg tega je zgodba o morski deklici botrovala zanimivemu sodelovanju avtorice in Fakultete za design. Otroška lahkotnost izjemno poučne slikanice, ki zanimivo in predvsem inovativno opiše zgodbo morske deklice Leyle, je bila namreč za študente prava inspiracija v času karantene. Poigravali so se tako s kombinacijami tehnik akvarela in kolaža kot v smiselni kombinaciji različnih konceptov in implementacij barvne komplementarne čustvene zgodbe.

Zgodba je napisana v treh jezikih in v dveh različnih ilustracijskih različicah. Slovenska različica je umetniško prepletena z akvarelom in kolažem, angleška različica pa preliva čudovite akvarelne pastelne kreacije. Dogodka se bosta udeležili tudi ilustratorki s Fakultete za design Sara Adamlje in Aleksandra Košir, ki bosta otrokom opisali, kako ilustracije nastajajo, ter predstojnica katedre za Dizajn management na Fakulteti za Design ter rektorica za mednarodno sodelovanje mag. Manca Matičič Zver, ki je prav tako sodelovala pri nastanku knjige.

Vsi otroci so vabljeni, da pridno rišejo na temo morja in morske deklice, svoje izdelke fotografirajo in pošljejo na email naslov srcezasrce1@gmail.com, saj bodo med sličicami izbrali najboljšo, ki bo za nagrado prejela slikanico "Morska deklica Leyla - zlomljena plavut in rojena krila". Komisijo, ki bo ocenjevala otroške slike, bodo sestavljale mag. Milena Anđelič Đukić, mag. Manca Matičič Zver ter ilustratorki Aleksandra Košir in Sara Adamlje.