APEL MINISTRSTVA SVOJCEM: Če lahko, vzemite starejše v domačo oskrbo

Slovenija

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se strinja s pozivom, da naj svojci za čas epidemije oskrbovance iz domov za starejše vzamejo v domačo oskrbo, če je to mogoče. V domovih je z novim koronavirusom sicer okuženih 137 oskrbovancev in 30 zaposlenih, je danes pojasnila državna sekretarka na ministrstvu Mateja Ribič.

Državna sekretarka je danes pozdravila torkov poziv direktorja Klinike Golnik Aleša Rozmana, naj družinski člani, ki to lahko storijo, pokretne stanovalce vzamejo v domačo oskrbo. Domovi so sedaj namreč polni, z nekaj sproščenimi kapacitetami pa bi lažje pripravili prostor za izolacijo in tako bolj učinkovito zajezili širjenje okužbe, je pojasnila.

Na ministrstvu za delo so naknadno še pojasnili, da njihov namen ni pozivati svojce, naj množično jemljejo oskrbovance iz domov za starejše, pač pa naj to možnost preučijo ob zavedanju vsega, kar lahko to prinese s sabo.

"Apeliramo na svojce, naj se tega lotijo z vso resnostjo in se ob tem zavedajo, da svojca v času epidemije ne bo mogoče sprejeti nazaj v dom," je na novinarski konferenci opozorila Ribičeva. Oskrbovancem domovi za starejše namreč predstavljajo njihov dom. Svojcem je zato svetovala, da se z njimi pogovorijo in razložijo, da doma za starejše ne zapuščajo samo za tri ure, ampak lahko tudi za več tednov.

"Predstavljamo si vašo stisko in vas razumemo, da vam mora biti v teh časih izredno težko. Naša prva skrb je, da so stanovalci v dobrih rokah in da jih zaščitimo," je na novinarski konferenci sporočila svojcem oskrbovancev.

Danes popoldan pa bodo na sestanku preučevali različne možnosti organizacije dela domov za zajezitev širjenja okužbe. Na vprašanje, ali bi jih morda lahko razseljevali v nekakšne "koronahotele", je Ribičeva opozorila, da navadni hoteli za populacijo iz domov v večini primerov niso primerni, saj nimajo negovalnih postelj. Pokretnih stanovalcev, ki bi jih lahko preselili v kakšen hotel, je namreč le od 10 do 12 odstotkov.

V domovih so sicer sprejeli vrsto organizacijskih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb. Spomnila je na prepoved obiskov in razkuževanje čevljev na vhodu. Zaposleni, ki jim ob prihodu merijo telesno temperaturo, na delo prihajajo z zamikom, da se ne srečujejo v garderobah. Vse pokretne stanovalce pa so pozvali, da ne odhajajo iz domov, saj bi lahko prenesli okužbo na ranljivejše oskrbovance, je naštela.

Skrbijo tudi, da se okužba ne prenaša s hrano. Vse ogrevalne vozičke pred vstopom v bivalne enote razkužijo, prav tako preden jih vrnejo kuhinjo. Kot je pojasnila Ribičeva, uporabljajo ločeno posodo za uporabnike pomoči na domu, ki je ne umivajo hkrati s posodo domskih stanovalcev, pomivalne stroje pa razkužujejo.

Na ministrstvu se ob tem zavedajo tudi problema zaščitne opreme. "Zagotavljam, da jo vsi domovi, ki jo nujno potrebujejo, tudi dobijo," je zatrdila državna sekretarka. Opreme, ki jo delijo na okoli tri dni, pa ne morejo dajati na zalogo, je opozorila.

Po njenih navedbah poteka zelo dobra komunikacija glede potreb po zaščitni opremi v domovih za starejše in ostalih izvajalcih institucionalnega varstva. Vsak dan tudi poročajo, kakšno je kadrovsko stanje: koliko zaposlenih je doma zaradi suma okužbe in pri kolikih so okužbo že potrdili.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koper |  02 .04. 2020 ob  07: 54
Vsi tisti ki v tem trenutku ne sprejmejo svojih staršev domov,niso ljudje.Groza je že jih gledat na TV kako imajo 1000 in en izgovor.Lahko jih je sram.
Vidijo da je v domovih vsak dan več okuženih in kljub temu jih ne peljejo domov.
Upam,da ti starostniki ne gledajo TV,ker če jo jim se para srce.