NA VETERINARSKI FAKULTETI PRIPOROČAJO: Če ste okuženi, omejite tesne stike z domačimi živalmi

Slovenija

Zaenkrat ni dokazov, da bi domače živali na ljudi prenašale novi koronavirus, zato ukrepi, ki bi lahko vplivali na dobrobit hišnih ljubljenčkov, niso potrebni. Ker pa si lahko živali in ljudje delijo bolezni, so na veterinarski fakulteti okuženim in vsem, ki prebolevajo akutno okužbo dihal, priporočili, naj omejijo tesne stike z domačimi živalmi.

Ob tem so poudarili, da je pri skrbi za živali treba izvajati osnovne higienske ukrepe. "To vključuje redno umivanje rok pred in po ravnanju z živalmi in s hrano za živali. Potrebno se je izogibati božanju, objemanju, ljubkovanju živali in deljenju hrane z živalmi," so zapisali. Priporočili so, naj za živali skrbi oseba v gospodinjstvu, ki je zdrava. Če se okužena oseba ne more izogniti stiku z domačimi živalmi, naj nosi obrazno masko ter si pred in po stiku z živalmi obvezno umije in razkuži roke.

Spomnili so, da so veterinarske službe iz Hongkonga poročale, da sta bila dva psa, ki sta bila v tesnem stiku z obolelimi lastniki, pozitivna na novi koronavirus. Oba psa sta bila zdrava in nista kazala kliničnih znakov bolezni. Iz Belgije pa so 18. marca poročali o primeru mačke, ki je kazala znake dihalnega obolenja in je bila pozitivna na prisotnost koronavirusa. Mačka se je okužila od svoje bolne lastnice ob zelo tesnem stalnem stiku.

S človeka na žival ja, obraten prenos še ni dokazan

Na veterinarski fakulteti so seznanjeni s tem primerom in ga spremljajo, vendar za zdaj ni nobenih novih informacij, ki bi kazale na to, da je treba spremeniti njihova navodila glede oskrbe domačih živali. "Kot kaže, je šlo za okužbo mačke s strani človeka ob zelo tesnem stalnem stiku, zaenkrat pa ni nobenih dokazov, da bi lahko prišlo do okužbe v obratni smeri," so pojasnili.

Nekaj ugotovitev o poteku okužbe pri živalih pa je prinesel razvoj cepiva, pri katerem so raziskovalci do sedaj preizkusili sirijske hrčke in dihurje. Za obe vrsti živali so ugotovili, da ob okužbi z veliko količino virusa razvijejo klinične znake obolenja dihal in prebavil. Vse okužene živali so tudi ozdravele. Sirijski hrčki so razvili tudi protitelesa.

Živali v obeh poskusih so izločale virus, s katerim so nato okužile neokužene živali, ki so bivale skupaj z njimi. Rezultati teh raziskav kažejo, da se v eksperimentalnih pogojih lahko koronavirus prenaša iz okuženih na zdrave sirijske hrčke in dihurje.

"To pa ne pomeni, da bi ljudje prenašali bolezen na ti dve vrsti živali, ali obratno, da bi ti dve živalski vrsti lahko prenašali virus in bi se od njih lahko okužili ljudje," so poudarili v zapisu na spletnih straneh fakultete.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija