APRIL NADPOVPREČNO MOKER: Temperaturni rekord v Beogradu 30 stopinj Celzija, konec tedna tudi pri nas?

Slovenija

Minuli konec tedna je puščavski prah precej poslabšal kakovost zraka nad Slovenijo, se je pa v noči na ponedeljek, po prehodu fronte, ozračje očistilo. Po podatkih Agencije za okolje je bila letošnja zima najtoplejša na svetovni ravni, odkar obstajajo meritve, s temperaturnim odklonom 0,78 stopinje Celzija nad povprečjem obdobja 19912020. Danes čez dan bo v slovenskem Primorju jasno, popoldne bo nekaj več spremenljive oblačnosti, lahko nastanejo plohe ali nevihte, ki so bolj verjetne v notranjosti. Najvišje dnevne temperature bodo okoli 16 stopinj Celzija.

V slovenskem Primorju bo danes pihal šibak veter južnih smeri. Morje bo povečini rahlo vzvalovano (2). Vidljivost bo nad 10 km.

Zakorakali smo v drugi pomladi mesec april. Če je bila letošnja zima po tisti 2019/20 druga najtoplejša v Evropi, odkar obstajajo meritve, in to kar za 1,44 stopinje Celzija nad povprečjem obdobja 1991–2020, pa so bili zadnji trije aprili hladnejši od dolgoletnega povprečja. Po podatkih vremenskega portala Ciklon evropski model kaže, da niti letošnji april ne bo ravno topel, bo pa nadpovprečno moker.

Bliža se drugi pomladni mesec april, zadnji trije aprili so bili hladnejši od dolgoletnega povprečja in samo vprašanje...

Objavil/a ciklon.si /srednjeročna napoved dne Sobota, 30. marec 2024

Na Balkanu in v vzhodnem delu Evrope se je marec končal s precej visokimi temperaturami. V Srbiji so se povzpele do 29, v Beogradu je padel rekord s 30 stopinjami Celzija. Izračun s pomočjo umetne inteligence (AI) kaže podobne temperaturne obete pri nas za konec tega tedna. Če bi se ta scenarij uresničil, bi bili najbolj zgodnji vroči dnevi v Evropi, piše Gregor Skok na portalu Ciklon.

V prihodnjih dneh naj bi se vreme stabiliziralo, čeprav čez Srednjo Evropo potuje višinska motnja, ki lahko vpliva na vreme pri nas jutri popoldne s krajevnimi padavinami.

???? Nočni dež je saharski prah spral iz ozračja, tako da so danes koncentracije prašnih delcev po vsej Sloveniji nizke, razgled pa posledično sega zelo daleč. ???? Po krasnem sončnem dopoldnevu bo popoldne spet več oblačnosti. Predvsem na severu in vzhodu Slovenije bodo nastale krajevne plohe in nevihte. ⛈ Ob veliki temperaturni razliki med nižjimi in višjimi sloji ozračja ni povsem izključena tudi kakšna malo močnejša nevihta z nekaj sodre in drobne toče. ⚡️ Največ nevihtnega dogajanja je pričakovati na Štajerskem, Koroškem in v Prekmurju. Se bo pa pozno popoldne in zvečer ozračje postopno povsod umirilo. ???? Na animaciji je prikazana predvidena intenziteta padavin v 15-minutnih intervalih. Izračun je narejen na podlagi meteorološkega modela ICON-D2. ⚠️ Velja omeniti, da med izračunanim in dejanskim stanjem pogosto pride do manjših odstopanj, zato naj prikaz služi le kot okvirno vodilo pri načrtovanju popoldanskih aktivnosti na prostem. Napoved pripravil: Rok Nosan Uporaba besedila v medijih brez privolitve avtorja je strogo prepovedana!

Objavil/a Meteoinfo Slovenija dne Torek, 2. april 2024

Napoved za Slovenijo

Danes dopoldne se bo od zahoda delno razjasnilo. Čez dan bo spremenljivo oblačno, spet bo zapihal jugozahodnik. Popoldne bodo nastajale krajevne plohe in posamezne nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 18 °C.

Jutri se bo dopoldne oblačnost od zahoda povečala. Čez dan bo zmerno do pretežno oblačno. Predvsem v hribovitih krajih na zahodu bo občasno rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo 3 do 8, v Zgornjesavski dolini okoli 1, najvišje dnevne od 10 do 17 °C.

Obeti

V četrtek in petek bo povečini sončno, le v zahodni Sloveniji bo več oblačnosti. Še bo pihal jugozahodnik. Toplo bo.

Vremenska slika

Hladna fronta se je pomaknila nad vzhodno Evropo in Balkan. Za njo se je v Sredozemlju vzpostavilo območje visokega zračnega tlaka. Z vetrom zahodnih smeri v višinah k nam doteka hladnejši zrak.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes bo deloma jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bo nekaj ploh in neviht. Spet bo zapihal jugozahodnik.

Jutri se bo od zahoda pooblačilo. V Alpah bodo nastale posamezne plohe in nevihte. Pihal bo jugozahodnik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija