BI MORALI TUDI NA OBALI IMETI POKOPALIŠČE ZA ŽIVALI? Edino v Sloveniji obstaja v Mariboru

Slovenija

Hišni ljubljenčki so pomemben del naših življenj, saj se nanje brezpogojno navežemo. Ko pride čas za slovo, je bolečina ob izgubi živali zelo velika. V Sloveniji lahko male živali trenutno pokopljemo samo na Dobravi v Mariboru, kjer so od leta 2007 do letošnjega leta pokopali že 56 živali, od tega devet mačk, enega hrčka in 46 psov. Bi morali tudi na Obali imeti živalsko pokopališče?

Nobena od štirih obalnih občin nima posebej urejenega pokopališča za živali in tudi niso prejele nobene pobude s strani občanov za ureditev takega pokopališča, so nam odgovorili z vseh štirih obalnih občin. "Bomo pa, če bo prišlo do tovrstnih pobud (tudi na račun vašega pisanja o omenjeni temi), poskusili pokopališče za male živali umestiti v nastajajoči občinski prostorski načrt (OPN)," so dodali na Občini Piran.

Na koprski občini so pojasnili, da o ureditvi pokopališča za male živali zaenkrat še niso razmišljali. "V kolikor bi obstajal interes, bi bilo treba naložbo najprej prostorsko umestiti in jo nato tudi predvideti v načrtu razvojnih programov. Doslej za ta projekt še nismo prejeli nobene pobude."

V izolski občini so seznanjeni s tem, "da je tako pokopališče urejeno v Mariboru, vendar na to temo ne na Občino ne na Komunalo do sedaj nismo prejeli nobene pobude. Kljub temu smo pred časom komunicirali z mariborskim pogrebnim podjetjem in jih povprašali, kakšen je odziv občanov oziroma koliko pogrebov za male živali beležijo. Kljub temu da je Maribor mestna občina in ima veliko več prebivalcev kot Izola, za tovrstne pokope niso beležili večjega zanimanja," so dodali.

"Takih pobud še nismo prejeli," pa so nam zelo kratko odvrnili na ankaranski občini. Na naše vprašanje, kakšne bi bile možnosti za vpeljavo takega pokopališča, niso odgovorili.

Na pokopališču za male živali v Mariboru so do letos pokopali 56 živali.

Žival lahko zakopljete na domačem vrtu le pod določenimi pogoji

Zanimalo nas je še, kakšni so sicer postopki v primeru, da želi lastnik na območju obalnih občin pokopati svojega ljubljenčka. "Postopkov pokopa za male živali je več. Če truplo poginule živali pustite pri veterinarju, ga prevzame veterinarsko-higienska služba in ga odpelje v predelovalni obrat koncesionarja za ravnanje z živalskimi ostanki. Kdor se ne strinja s tem, lahko žival, če ne boleha za kužno boleznijo, brez posebnih dovoljenj zakoplje na domačem vrtu, ali pa pridobi soglasje lastnika zemljišča, kjer bi rad opravil pokop," so pojasnili na piranski občini.

"Bistveno je, da se poginulo hišno žival zakoplje tako globoko (najmanj pol metra), da je ne morejo odkopati mesojede živali. Zakopavanje ni dovoljeno na najožjem vodovarstvenem območju. Drugo možnost predstavlja upepelitev. Kot je sicer nam znano, imajo edino pokopališče za male živali pri nas v Mariboru," so dodali.

Za ceno pogreba živali v Mariboru boste odšteli najmanj 150 evrov

Lastnik mora pred pokopom živali na mariborskem pokopališču pridobiti dovoljenje veterinarja za pokop, saj v primeru kužne bolezni ta ni mogoč. Za prevoz poginule živali poskrbijo lastniki sami, žival pa mora biti med prevozom v posebni vreči. Prevoz in pokop se morata opraviti v 24 urah, v poletnem času pa v 12 urah.

Cena pokopa znaša od 150 evrov naprej, odvisno od vrste pogreba in velikosti živali. Pogrebna slovesnost poteka v skladu z željami lastnika. Oblika nagrobnega spomenika je enotna. Večina lastnikov žival pokoplje v vreči, možen pa je tudi pokop v krsti ali žari. Grob se najame za vsaj deset let oziroma pet let v primeru žare. Najem stane 30 evrov letno in se plača vnaprej.

Pogrebna slovesnost na mariborskem pokopališču se odvija v skladu z željami lastnika.

Pogrebno podjetje Maribor v sodelovanju s krematoriji v Sloveniji in sosednji Avstriji ponuja možnost upepelitve malih živali in shranjevanja pepela v žari. Pri pokopu z žaro sta na voljo pokop v individualno grobno mesto ali anonimni pokop, kjer se na posebej določenem mestu raztrosi pepel.

Pepel pokojne živali kot nakit

Prvi ponudnik upepelitve malih živali v Sloveniji je podjetje Cremona iz Vač. Kot so nam pojasnili v podjetju, njihove stranke prihajajo iz cele Slovenije, "pretežno seveda iz ljubljanske regije, kjer je tudi večja gostota naseljenosti in seveda najvišja kupna moč v državi. Tudi z Obale prihaja veliko strank," so dodali. Najpogosteje kremirajo pse, na drugem mestu so mačke, sledijo pa ostale živali, kot so kunci in ptice.

Na hišnega ljubljenčka se močno navežemo in nas njegova izguba zelo prizadene.

Na njihovi spletni strani lahko preberemo, da se cena upepelitve živali giblje od 72 do 396 evrov, odvisno od teže živali. Ponujajo tudi možnost t. i. draguljnega pogreba, ko na željo lastnika iz pepela pokojne živali izdelajo korund, safir ali rubin. Poleg možnosti dragih kamnov ponujajo tudi shranjevanje dela pepela v obesku.

"Diamant nima dovolj zanesljive sledljivosti, zaradi česar v našem podjetju ne pride v poštev. V Cremoni se držimo strogo tega, da je vse sledljivo, če je potrebno, ne le na papirju," so nam pojasnili. To pomeni, da lahko vedno dokažejo, da gre za posmrtni ostanek vaše pokojne živali.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija