BO PARKIRIŠČE NA UKMARJEVEM TRGU POSTALO ZGODOVINA? Namesto avtomobilov steklen objekt, prireditve in razgledna ploščad? (FOTO)

Koper

Pred prihajajočo novo sejo koprskega občinskega sveta je prišla nova pobuda. Ukinili bi sedanje parkirišče na Ukmarjevem trgu, ga namenili različnim prireditvam in zgradili steklen objekt z razgledno ploščadjo.

Tokratna pobuda prihaja iz vrst stranke slovenske Istre Oljka. Ker se bo v kratkem v bližini Ukmarjevega trga odprla nova parkirna hiša Belveder, ocenjujejo, da je prišel čas za spremembo namembnosti tega parkirišča in da se to površino ob morju nameni ljudem in ne avtomobilom.

Predlagajo, da se trg na novo tlakuje z istrskim kamnom, na vzhodni strani zasadi z drevesi ter na južnem delu ohrani parkirna mesta za ribiče in druge lastnike plovil. "Trg na ta način ohrani možnost večnamenske rabe, med katere sodi tudi organizacija kulturnih, športnih, zabavnih in drugih prireditev. Primarno pa bi bil namenjen preživljanju prostega časa ob morju, zato bi se trg ozelenil z mediteranskim rastlinjem v premičnih koritih in postavitvijo klopi za sedenje, ki se začasno odstranijo v primeru prireditve," pojasnjujejo svojo pobudo.

Poleg tega bi po njihovem predlogu na zahodni strani trga (ob morju) zgradili steklen objekt z ravno pohodno streho oz. razgledno ploščadjo, v objektu pa prostor za gostinsko in turistično dejavnost ter javne sanitarije.

"Lokacija bi se celostno zaključila s postavitvijo štirih 30 metrskih stebrov za slovensko, italijansko, EU in koprsko zastavo. Zastave bi bile vidne z morja, kar bi prihajajočim plovilom naznanjalo prihod v Koper," je še navedeno v predlogu Oljke, v katerem omenjajo tudi začasno rešitev, dokler ne bi prišlo do te investicije. Ob odprtju parkirne hiše Belveder predlagajo, da se s parkirišča na Ukmarjevem trgu odmakne vozila ter se začasno namesti klopi in korita z mediteranskim rastlinjem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
anton |  18 .05. 2021 ob  12: 10
... odlična ideja, "pločevina" na takšni atraktivni lokaciji nima kaj iskati ...
... čestitam za dobro strategijo občine z izgradnjo garaznih hiš in posledično umik pločevine iz mestnega jedra ...
kanarin |  18 .05. 2021 ob  08: 10
Še posebej zaradi nove podzemne garaže v neposredni bližini parkirišče tam nima kaj več početi. A se kdo še spomni oz celo pogreša bivše parkirišče pred (bivšim) hotelom Triglav ?
kokodek |  17 .05. 2021 ob  17: 53
21
se strinjam, da se Ukmarjev trg očisti pločevine
mente |  17 .05. 2021 ob  13: 26
-4
Oljka Koper imate kar velike ljudi ker bivajo v koper (center) in tudi vi kar dobro veste katere so problematike...... ena oz. dve sem vam jaz povedal javna razsvetljava in internet da ne govorimo problematike od parkirisce..... letos ste VI z VASO POBUDO UKINILI letni abonmaj pri trznici ker smo placali po 15,00 euro na mesec. HVALA OLJKA SE ENKRAT HVALA. iN ZDAJ MORAMO PLACAT 20.00 ALI TAM ali pri mogoce novi garazni hisi. Hvalaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa iz SRCA.
Oljka Koper |  17 .05. 2021 ob  13: 16
Dragi kolega mente. Vabimo vas, da nam vaše pobude pošljete na info(at)oljka.org. Pobude, ki gredo v smer izboljšanja bivalnega okolja mestnega jedra Koper, bomo z veseljem predstavili in jih vložili na seji občinskega sveta Mestne občine Koper. Želimo vam vse dobro, Oljka Koper.
mente |  17 .05. 2021 ob  12: 46
-6
Samo se to majnka v Kopru....Perosa maj kaj ti je? od kdaj gres z kolesom mozgani ti ne delajo vec? kaj ni ze dosti beton v Kopru? nobeden ni misli na problematike od prebivalstva.... v center kopra so ulice brez javna razvetljava, internet je samo preko telefonski kabel ker kao se ne zme kopat aloooooooooooooooooo? prosim vas ob vase seje ni bilo nobena pobuda glede pomoc obcani mestna jedra kopra.... in zdaj prov mene zanima kdo bo dobil te "kao rezervirano parkirisce za obcane" pri parkino hise Belveder .....to je isto kot Obcnina je delila nepovratna sredstva za smansanje vplivov pristanisca ker se ne kdo je dobil denarje ker mora bit javno.