BO S TEM STANOVANJSKI PROBLEM MLADIH REŠEN? Kdo je upravičen do jamstva države za najem bančnega posojila?

Slovenija

Danes je začel veljati zakon o stanovanjski jamstveni shemi za mlade. Po njem bo država mladim do 38 let in mladim družinam ob prvem reševanju stanovanjskega problema dala jamstvo za najem bančnega posojila do 200.000 evrov in z ročnostjo do 30 let.

Jamstvo bo lahko dobil član mlade družbe ali tisti, ki bo v letu izdaje jamstva star največ 38 let in je slovenski državljan s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Ta bo moral imeti sklenjeno delovno razmerje za določen ali nedoločen čas s povprečno neto plačo enako ali nižjo od 1,5-kratnika povprečne mesečne neto plače v Sloveniji, njegovi skupni dohodki, ki niso oproščeni plačila dohodnine, pa v letu pred najemom kredita ne bodo smeli presegati 1,5-kratnika povprečne letne neto plače v Sloveniji.

Jamstvo bo lahko izdano za posojilo v višini največ 200.000 evrov in z ročnostjo do 30 let. Pri tem bo moral kreditojemalec kredit zavarovati s hipoteko in zagotoviti lastno udeležbo v višini vsaj 20 odstotkov glavnice kredita. Povabilo bankam k oddaji ponudb za dodelitev jamstvenih kvot za stanovanjsko jamstveno shemo bo po zakonu objavila SID banka, in sicer v naslednjih treh mesecih. Kreditni posli iz stanovanjske jamstvene sheme pa se bodo začeli sklepati v roku šestih mesecev.

BONUS VIDEO: Kdo je bil maršal Tito?

Skupni znesek državne kvote v okviru jamstvene sheme znaša 300 milijonov evrov letno in se bo letno obnavljal v tej višini do konca leta 2032, še določa zakon.

Predlog zakona je v parlamentarni postopek vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Danijelom Krivcem (SDS), pod njega pa so se podpisali še poslanci NSi, Konkretno, SNS, narodnosti ter nepovezana poslanka Mateja Udovč. V vseh poslanskih skupinah so se ob obravnavi predloga v začetku aprila strinjali, da je treba mladim pri tem priskočiti na pomoč. Vendar pa je del opozicije menil, da je zakon nedorečen in da je del predvolilne propagande.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija