BOJ ZA KOPRSKO NEBO: MOK od Grafista zahteva spoštovanje veljavnih prostorskih aktov

Koper

V samem središču Kopra so že vrsto let na 'ogled' betonski zidovi nedokončane stavbe Solis. Na mestu, kjer bi moral biti hotel, so gradbena dela zastala, saj koprski gradbinec Grafist s svojo namero za nadzidavo hotela z dvema dodatnima nadstropjema ni uspel. MOK pojasnjuje, da bo vsaka sprememba morala biti skladna z določili veljavnega prostorskega akta.

Poročali smo že o zapletih pri dokončanju izgradnje poslovno stanovanjskega objekta Solis, v katerem je predviden tudi nov koprski hotel. Stavba ob eni glavnih vpadnic v mesto bi po svoji zasnovi morala biti ena najbolj impresivnih zgradb v Kopru ter nuditi prebivalcem in turistom pogled na estetsko dovršen arhitektni dosežek, namesto tega pa v enem od svojih delov straši mimoidoče z nedokončanimi betonskimi stebri in zidovi. Zapleta se namreč z višino stavbe, saj je koprski gradbinec Grafist spremenil svoje prvotne načrte in želi v hotelskem delu objekt povišati z dvema dodatnima nadstropjema, Mestna občina Koper (MOK) pa se s tem ne strinja. 

Grafist je leta 2022 podal vlogo za integralno gradbeno dovoljenje, ki bi omogočilo združitev objekta oziroma dveh stavb – gre za poslovni del in bazen ter hotel – v eno, istočasno pa bi se hotelski del nadzidal. Kot so pojasnili na MOK, je bil postopek na ministrstvu za okolje in prostor januarja 2023 ustavljen, še preden je občina podala svoje pripombe oziroma mnenje. O novi vlogi za izdajo novega gradbenega dovoljenja niso seznanjeni. 

Grafist zatrjuje, da želi z dvema dodatnima nadstropjema zgolj poenotiti objekt in da mu to dopušča že obstoječe gradbeno dovoljenje, a na MOK temu ne pritrjujejo. Kot pojasnjujejo, obstoječe gradbeno dovoljenje dovoljuje gradnjo objekta štirih nadstropij za hotelski del ter šestih nadstropij za poslovno stanovanjski del. "Obstoječe gradbeno dovoljenje dovoljuje gradnjo objekta etažnosti K+P+mez+4 (po veljavnem gradbenem dovoljenju višine 20,90 m; hotelski del), sosednji objekt (poslovno stanovanjski) pa ima dovoljeno etažnost 2K+P+6," navajajo.

Obenem pojasnjujejo, da je maksimalna dopustna višina objekta 31 metrov. "Na obravnavanem območju je sicer na podlagi veljavnega prostorskega akta dovoljena višina objektov 31 metrov," so zapisali. V primeru novega postopka bo občina, ki je solastnica stavbe, od Grafista zahtevala skladnost spremembe z veljavnim prostorskim aktom. "MOK zahteva, da je načrtovana gradnja skladna z določili veljavnega prostorskega akta," poudarjajo na koprski občini.

Medtem Ante Guberac, lastnik in prokurist Grafista, kot razlog za spremembo navaja nove izračune, po katerih pri obstoječi kapaciteti hotel ne more biti rentabilen. Kot drugo možnost navaja spremembo samega hotela iz klasičnega v apart hotel, kar prav tako pomeni poseg v prvotne načrte. Kakšna bo konča rešitev za Solis, ki se počasi že spreminja v spomenik nedokončanih gradbenih projektov in ali bo Koper končno dobil nov hotel, brez katerega si ne more obetati turističnega razvoja, je v tem trenutku nemogoče napovedati.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Fošina |  14 .06. 2024 ob  17: 20
Saj vem, da je večina teh škatel praznih, ampak vseeno bremzam pred njimi za vsak slučaj.
JayZ |  14 .06. 2024 ob  13: 06
-3
Če bi bil popo župan bi blo že vse zrihtano, tako pa ....
Martin Kacur |  14 .06. 2024 ob  10: 14
30
Ajde miki, polovico si uvalu državi za UE, FURS in inšpekcije. Zdaj iščeš gnezdo še za drugo jajce. Upam da ni grajeno tako kot tvoja mojstrovina na Vojkovem, Nisem še videl, da najprej zgradijo blok in potem delajo temelje,