CEPIVO S ČASOM POPUŠČA, POTREBEN JE 'BOOSTER': Bo Slovenija med prvimi, ki bo v osnovno cepljenje vključila tudi 3. odmerek?

Slovenija

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitut za javno zdravje (NIJZ) Bojana Beović je v izjavi za medije poudarila pomen cepljenja proti covidu-19 s poživitvenim odmerkom. Slednji po njenih besedah pomembno prispeva k preprečevanju širjenja okužb, do neke mere pa tudi pri zaščiti pred sprejemom v bolnišnico.

Kot je znano, posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ poživitveni odmerek priporoča dva meseca po osnovnem cepljenju z vektorskimi cepivi (Janssen in AstraZeneca) in šest mesecev po osnovnem cepljenju s cepivi mRNK (Pfizer/BioNTech in Moderna). Za osnovno cepljenje velja cepljenje z enim odmerkom cepiva Janssen ali dvema odmerkoma cepiv Pfizer/BioNTech, Moderna in AstraZeneca.

Beovićeva je opomnila, da so poživitveni odmerki cepiv Pfizerja in Moderne sicer odobreni za uporabo po šestih mesecih od osnovnega cepljenja, iz epidemioloških razlogov pa so pri vektorskih cepivih naredili izjemo in omogočili cepljenje že po dveh mesecih od osnovnega cepljenja.

Premik poživitvenega cepljenja proti covidu-19 na še krajši čas po osnovnem cepljenju je po njenih besedah vprašljiv, saj bi to lahko vplivalo na slabši učinek poživitvenega odmerka. Ob tem Beovičeva poudarja, da vsak posameznik različno reagira na cepiva proti covidu-19. Nekateri so tako lahko zaščiteni še po osmih mesecih od osnovnega cepljenja, drugim zaščita prične upadati že pred tem.

Beovićeva je pojasnila, da je posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitut za javno zdravje (NIJZ) danes res imela sestanek, a da je navada, da znotraj skupine najprej uskladijo zapisnik, šele nato pa spremembe predstavijo javnosti. Na vprašanje, če gre pričakovati spremembe režima cepljenja, je odgovorila, "da v zadnjem času večjih sprememb ni".

Za Radio Slovenija je Beovićeva predhodno namreč pojasnila, da bo zaradi ugotovitev raziskav treba spremeniti shemo cepljenja proti covidu-19. Za veljavnost covidnih potrdil bi lahko bilo obvezno cepljenje s poživitvenim odmerkom.

Na vprašanje, kdaj bi lahko prišlo do spremembe, s katero bi v osnovno cepljenje vključili tudi tretji oziroma poživitveni odmerek cepiva, pa je Beovićeva v izjavi kasneje dejala, da je Slovenija glede na epidemiološko situacijo "gotovo med državami, ki se bodo hitreje odločile za tako spremembo".

Izpostavila je tudi učinek osnovnega cepljenja v primerjavi z učinkom cepljenja še s poživitvenim odmerkom. Za osnovno cepljenje velja cepljenje z enim odmerkom cepiva Janssen ali dvema odmerkoma cepiv Pfizer/BioNTech, Moderna in AstraZeneca. "Učinek osnovnega cepljenja traja določen čas, potem so potrebni poživitveni odmerki," je povedala Beovićeva.

Pojasnila je, da je poživitveni odmerek cepiva najbolj pomemben pri vzdrževanju zaščite pred širjenjem koronavirusa, pa tudi za preprečevanje potrebe po bolnišničnem zdravljenju pri okuženem. Najmanjšo vlogo poživitveni odmerek po njenih besedah igra pri tveganju za sprejem na oddelek intenzivne terapije, a je ta vloga vendarle opazna.

Glede trajanja zaščite po cepljenju s poživitvenim odmerkom je Beovićeva poudarila, da tovrstnih raziskav še ni, ker je za to še prezgodaj.

Prebolevniki, ki so cepljeni z dvema odmerkoma cepiva proti covidu-19, so po njenih besedah zaščiteni, kot če bi bili cepljeni s tremi odmerki cepiva. "Ker sama prebolelost pomeni tretji stik z virusom," je pojasnila Beovićeva.

V Italiji po 'booster' odmerek že po petih mesecih

"Poživitveni odmerek je ključnega pomena za boljšo zaščito nas samih in soljudi. Po zadnjem priporočilu Aife bo mogoče poživitveni odmerek prejeti pet mesecev po koncu prvega ciklusa. Vsi bi se morali cepiti, da bomo močnejši," je na Facebooku po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA zapisal minister Speranza.

Italijanska vlada pod vodstvom Maria Draghija razmišlja tudi o skrajšanju veljavnosti potrdila o cepljenju, ki naj bi ga kmalu skrajšali z 12 na devet mesecev.

Na Južnem Tirolskem pa so že začeli veljati strožji ukrepi za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Kot so sporočile tamkajšnje oblasti, je od sedaj v javnem potniškem prometu obvezna uporaba zaščitne maske vrste FFP2, diskoteke in nočni klubi se morajo zapreti. V 20 občinah Južne Tirolske bo od srede pa do predvidoma 7. decembra v veljavi delno zaprtje javnega življenja, veljala bo policijska ura, lokali pa bodo lahko odprti do 18. ure, še navaja APA.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  24 .11. 2021 ob  21: 01
Nabasan
Ti pa imaš kulturo na višku. A je tako obnašanje vseh proticepilcev ali so to posledice prebolelega covida.

Lepo te majka odgojila.

manemebasat |  24 .11. 2021 ob  19: 52
-1
Kacur, tebe je treba posteno na gobec! Kreten!
Obala1 |  23 .11. 2021 ob  23: 23
Imam obcutek, da je tudi Beovicka postala pohlepna na denar …vzor verjetno ima v tistem psihopatu …kalkulira , da bo za vsako dozo ko Cepi Slovence dobila standardnih 10 milionov na kaksen račun v Gani …korupcija vlade In zdravstva na višku a folk se vedno naiven In teče po neke booster doze ( no kmalu vam jih bodo dajali 1 x mesecno ovce )
pajade |  23 .11. 2021 ob  23: 01
Ištrijan, kako lahko trdiš, da cepivo po nekaj mesecih ni vredno nič? Posledice in težave po cepljenju se lahko vlečejo dolgo, lahko so trajne ali pa greš v grob...
Mogoče se bom prijavil na 4. odmerek... prve tri sem izpustil. Če umrem necepljen bo pizdarija...
Martin Kacur |  23 .11. 2021 ob  22: 22
-2
Najprej naj poskrbijo, da se bo cepilo še 20%, ki se niso cepljeni. Potem naj začnejo težit s tretmjim odmerkom. Otroke pa naj pustijo pri miru.
Miura |  23 .11. 2021 ob  19: 19
-5
@alfa, ne bodi preveč siguren v svoje strokovno mnenje ...
alfa |  23 .11. 2021 ob  19: 13
tako ja tako...tisti,ki ste se do zdaj cepili vam ne gine ,da se boste morali redno cepiti kadarkoli se jim sprdne...žal ste podpisali pogodbo s hudičem...
Ištrijan |  23 .11. 2021 ob  18: 47
10
Cepivo, ki to dejansko ni! Do kdaj se boste cepljenci pustili nategovat?! Cepivo, ki po nekaj mesecih velja manj kot nic?!

V nedogled?