DANES 'SREČANJE ZA OHRANITEV KAPITANIJE PRED KULTURNIMI BIROKRATI': "To je elitna lokacija v delu mesta, ki je namenjen druženju, ne pa pisarnam"

Koper

Danes bo pred stavbo luške kapitanije v Kopru potekalo 'Srečanje za ohranitev kapitanije pred kulturnimi birokrati', katerega pobudnik in glavni organizator je David Stepan iz Dekanov.

Slednji namreč močno nasprotuje selitvi Zavoda za varstvo kulturne dediščine Piran v prostore nekdanje luške kapitanije, saj meni, da bi morala biti stavba na tako elitni lokaciji v centru mesta namenjena v uporabo prebivalcem in obiskovalcem Kopra, ne pa "kulturnim birokratom", kot jih je poimenoval.

Dan D, Kaj s stavbo Kapitanije? V cast Slovenskega kulturnega praznika V torek 7.2.2023 ob 16:00 bo pred stavbo...

Objavil/a David Stepan dne Ponedeljek, 06. februar 2023

Spomnimo

Stavba luške kapitanije, v kateri je imela do leta 2020 sedež uprava za pomorstvo, je bila v lasti ministrstva za javno upravo. To je ob preselitvi uprave na novo lokacijo v Marino Koper stavbo sprva nameravalo prodati, a so nato lastništvo prenesli na ministrstvo za kulturo, ki želi v njej urediti prostore za piransko enoto Zavoda za kulturno dediščino. Odločitev je v javnosti sprožila precej negodovanja, saj gre za odlično lokacijo, ki bi jo bilo mogoče veliko bolje izkoristiti in ki bi po mnenju javnosti morala biti namenjena javnim programom.

Kapitanijo ljudem, ne birokratom

"To je elitna lokacija v delu mesta, ki je namenjen druženju in srečevanju ljudi, ne pa nekim pisarnam, ki bi lahko bile v katerikoli drugi stavbi v mestu. Takšnih v mestu ne manjka in zagotovo bi bila za ureditev pisarn in arhiva primernejša katera od stavb na Aškerčevi ulici. V Kapitaniji bi lahko uredili info točko, čitalnico, ki je zdaj v Kopru nimamo več, internetno kavarno in učilnice, v katerih bi ponujali kakovostne vsebine za ljudi. V njej bi lahko uredili tudi kakšen mini muzej oziroma razstavni prostor, ki bi obiskovalcem predstavil kulturno dediščino naše občine," je dejal Stepan.

A s svojo pobudo doslej niso bili uspešni, saj se Zavod za kulturno dediščino ne strinja, da prostori na tako elitni lokaciji niso primerni za njihovo dejavnost, občina pa alternative tudi ni ponudila.

Ob slovenskem kulturnem prazniku so se tako odločili ponovno opozoriti, da pisarniški prostori na tako pomembno lokacijo ne sodijo in ponovno pozvati občino, da v stavbi uredijo večnamenske prostore z zanimivimi vsebinami, ki bi pripomogle k oživitvi mestnega jedra in promociji Kopra ne le kot turistične, temveč tudi kulturne destinacije. Srečanje, na katerega so povabili tudi župana Aleša Bržana, se bo pričelo ob 16. uri pred stavbo na Ukmarjevem trgu, kjer bo potekal tudi krajši kulturni program.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  07 .02. 2023 ob  13: 41
muzej Marka Breclja !
manemebasat |  07 .02. 2023 ob  13: 35
14
Bravo! Pridem.