FAJON O SMRTI NAVALNEGA: "Zagotovo ne bo šlo neopaženo mimo unije"

Slovenija

V EU se dogovarjajo o možnih ukrepih v odgovor na petkovo smrt ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, tako da to zagotovo ne bo šlo neopaženo mimo unije, je dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je po srečanju ministrov z Julijo Navalno omenil tudi možnost uvedbe sankcij.

Fajon je pozdravila sporočilo vdove v petek preminulega ruskega opozicijskega voditelja na današnjem zasedanju zunanjih ministrov, da Rusija ni predsednik Vladimir Putin in da Putin ni Rusija ter da bo ruski predsednik odgovarjal za vse storjene zločine. "To je tudi naše sporočilo, ko gre za odgovornost," je dejala.

"O možnih ukrepih se na ravni ministrov še dogovarjamo, tako da zagotovo ne bo šlo neopaženo mimo nas," pa je ministrica povedala glede pozivov nekaterih članic k uvedbi sankcij proti odgovornim za smrt Navalnega.

Borrell je po srečanju ministrov z Julijo Navalno prek družbenega omrežja X sporočil, da bosta Putin in njegov režim odgovarjala za smrt Alekseja Navalnega. "EU bo v tesnem sodelovanju s partnerji storila vse, da bodo rusko politično vodstvo in oblasti odgovarjali," je poudaril v izjavi o smrti Navalnega, ki jo je v imenu EU objavil po koncu zasedanja. Pri tem je omenil tudi možnost uvedbe sankcij. V imenu vseh 27 članic je pozval k izpustitvi več sto posameznikov, ki so jih ruske oblasti pridržale na shodih v spomin na preminulega opozicijskega voditelja.

Smrt Navalnega je po njegovih besedah še en znak vse večje in sistematične represije v Rusiji, pri čemer je pozval k izpustitvi vseh preostalih političnih zapornikov. Po zasedanju je Borrell sporočil še, da so ministri podprli njegov predlog, da po Navalnem poimenujejo režim EU, namenjen kaznovanju kršiteljev človekovih pravic po svetu.

Visoki zunanjepolitični predstavnik unije je Navalno na današnje zasedanje zunanjih ministrov EU povabil po petkovi smrti ruskega opozicijskega voditelja, ki je umrl med prestajanjem 19-letne kazni v zaporniški koloniji na skrajnem severu Rusije. Vzrok njegove smrti še ni znan, številni zahodni voditelji pa so odgovornost pripisali ruskemu predsedniku. Pokojnikova vdova je danes zagotovila, da bo nadaljevala soprogovo delo in se borila za svobodo svoje države.

Da boj za svobodo živi naprej, je po srečanju z Navalno v Bruslju sporočil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. "Vi in vaša družina ste izgubili moža in očeta. Svet pa je izgubil bojevnika, ki se ni nikoli nehal zoperstavljati zatiranju s strani Rusije," je zapisal na omrežju X.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  20 .02. 2024 ob  11: 45
Fajon je pozdravila sporočilo vdove v petek preminulega ruskega opozicijskega voditelja na današnjem zasedanju zunanjih ministrov, da Rusija ni predsednik Vladimir Putin in da Putin ni Rusija ter da bo ruski predsednik odgovarjal za vse storjene zločine. "To je tudi naše sporočilo, ko gre za odgovornost," je dejala.

Gospa Fajon, kakšno je pa vaše sporočilo Ukrajini in Ameriki glede smrti ameriškega novinarja Gonzala Lire v Ukrajinskem zaporu?
Administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna bi lahko vrnila Gonzala Lira v ZDA z enim samim telefonskim klicem, a niso mignili s prstom.
kokodek |  20 .02. 2024 ob  08: 49
10
kaj pa smrti otrok, ne bodo poklicali na zagovor izraelskega veleposlanika, samo prašam
joe jaxson |  19 .02. 2024 ob  22: 43
-16
JE ŠLO PA MIMO SLOVENIJE PO VAŠI IN VAM PODOBNIM ZASLUGI ! NAREDIT EN PROTEST,ZBOR ALIKAJ PDB PRED RUSKO AMBASADO V LJ, KOT SO NAREDILI POVSOD V EU IN NA SVETU, NE, A ?