FRANCIJA TESTIRALA RAKETO, KI LAHKO NOSI JEDRSKO OROŽJE: "Moramo ohraniti operativno sposobnost oboroženih sil na ravni, kot jo zahteva mednarodno okolje"

Svet

Francija je v sredo uspešno testirala posodobljeno različico svoje balistične rakete srednjega dosega ASMPA, ki lahko nosi jedrsko glavo, je danes sporočilo francosko obrambno ministrstvo.

Strateško raketo zrak-zemlja, ki je bila seveda brez jedrskega tovora, je nad morjem izstrelil lovec rafale, ki je poletel iz vojaškega zračnega oporišča Cazaux ob francoski obali Atlantika, poročajo tuje tiskovne agencije. Oboroževalni program je v skladu s ciljem francoskega predsednika Emmanuela Macrona, da "se ohrani operativno sposobnost oboroženih sil na ravni, kot jo zahteva mednarodno okolje", so še zapisali na ministrstvu.

Po uspešnem testiranju se bo zdaj začela proizvodnja raket ASMPA, ki bodo nato dostavljene francoskim zračnim in pomorskim silam. Raketni sistem ASMPA sicer izvira iz leta 2009 in naj bi ga leta 2035 nadomestil nov, a za zdaj je fokus še na modernizaciji obstoječega.

Po izstopu Velike Britanije iz EU je Francija edina članica unije z jedrskim orožjem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija