HRVAŠKA ZAOSTRUJE UKREPE, V ITALIJI SPROŠČANJE: Če želijo od doma, morajo izpolniti obrazec, odpirajo pa nakupovalna središča

Svet

Medtem ko nekatere države zaostrujejo ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, jih druge že sproščajo. Ostrejši ukrepi bodo danes začeli veljati na Hrvaškem, kjer beležijo rekordno število novih okužb. V Franciji in na Poljskem zaradi izboljšanja epidemiološke slike medtem rahljajo ukrepe. Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza je včeraj sporočil, da bodo v Lombardiji, Piemontu in Kalabriji v nedeljo odpravili najostrejše ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, ki veljajo v teh rdečih območjih.

Na Hrvaškem od danes veljajo ostrejši epidemiološki ukrepi. Do 21. decembra bodo med drugim zaprti vsi gostinski lokali. Prepovedane so poroke kot tudi božično-novoletni sejmi. Na seznamu novih ukrepov je tudi omejitev števila udeležencev na zasebnih družabnih dogodkih na največ deset ljudi.

Na Hrvaškem so v petek potrdili rekordnih 4080 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 48 bolnikov s covidom-19.

V Franciji pa se po več tednih danes znova odpirajo trgovine z nenujnimi izdelki. Odprle se bodo manjše prodajalne, vključno s knjigarnami in cvetličarnami. Ljudje bodo morali sicer še vedno izpolnjevati obrazce za vsak odhod od doma. Dovoljene bodo tudi športne aktivnosti in sprehodi v krogu 20 kilometrov od doma za največ tri ure, medtem ko je do zdaj veljala omejitev na en kilometer od doma za največ eno uro.

Bari, restavracije, telovadnice in diskoteke bodo po drugi strani ostali zaprti. Predvidoma jih bodo odprli 20. januarja, če bodo na dan beležili manj kot 5000 novih okužb z novim koronavirusom. Trenutno jih več kot 10.000 dnevno.

Na Poljskem se danes znova odpirajo nakupovalna središča, restavracije, fitnesi, gledališča in kinodvorane pa bodo morali ostati zaprte do najmanj 27. decembra. Na Poljskem so ta teden potrdili po več kot 15.000 primerov okužbe z novim koronavirusom na dan.

Omejitve nameravajo zrahljati tudi v Liguriji in Siciliji, tako da ne bosta več v oranžnem, ampak rumenem območju tveganja za okužbe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V začetku meseca je vlada glede na raven tveganja za okužbe Italijo razdelila na rdeča, oranžna in rumena območja. Lombardija, Piemont in Kalabrija so rdeča območja, kjer morajo prebivalci izpolniti obrazec, če želijo oditi od doma, večina trgovin pa je zaprtih.

Potovanje iz in v oranžna območja je omejeno, prav tako med mesti v tem območju. Zaprte so restavracije, mogoče je naročiti le hrano za domov. V rumenih območjih, kjer je manj okužb, morajo spoštovati samo ukrepe, ki veljajo za vso državo, kot so nočna policijska ura, zaprti so muzeji, šolanje na srednjih šolah in univerzah pa poteka na daljavo.

Italija se s porastom okužb bori od začetka oktobra, v zadnjih dneh pa se razmere umirjajo, tako da je ukrepe mogoče rahljati.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija