INVESTICIJSKE POTREBE ELEKTRODISTRIBUTERJEV OCENJENE NA 3 MID EVROV: To naj bi terjala elektrifikacija in zeleni prehod

Slovenija

V Novi Gorici poteka osma strateška konferenca slovenskih elektrodistribucijskih podjetij, tokrat pod naslovom Distribucija za okoljsko trajnost in tehnološki razvoj. Uvodni govorci so opozorili na izzive, ki jih prinašata elektrifikacija in zeleni prehod, minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer pa na prenovljeno zakonodajo.

Elektrodistribucijska panoga in celoten elektroenergetski sektor sta po ministrovem mnenju doslej uspešno razreševala izzive zelene preobrazbe. "Mi moramo zgraditi bolj podnebno odporne sisteme in distribucijsko omrežje je zagotovo hrbtenica razvoja zelenega prehoda. Želimo pa si več vlaganj, predvsem v tiste dele distribucijskega omrežja, ki bodo uporabnikom omogočila investicije v okviru zelenega prehoda," je povedal minister Kumer.

Poudaril je še, da bo treba združiti tako tehnične kot kadrovske in finančne vire. "V prihodnosti si želimo tudi več sodelovanja treh deležnikov; na eni strani regulatorja, Agencije za energijo, upravljalca državnega premoženja, Slovenskega državnega holdinga, in pristojnega ministrstva. V preteklosti smo večkrat videli, da je bilo to delovanje na nek način nepovezano in se je nato posamezno podjetje soočilo z različnimi usmeritvami," je dodal.

Kumer je v uvodu današnje konference poudaril, da se v prihodnosti pričakuje povečanje porabe električne energije, čemur se bo moralo prilagoditi tudi distribucijsko omrežje. Zato pričakuje povečano število investicij, z novimi ukrepi pa bo ministrstvo poskušalo slediti novim zakonodajnim ciljem na tem področju.

Trenutno sta v javni obravnavi dva zakonska osnutka, ki prinašata nekaj novosti, predvsem pa bo Slovenija njima implementirala različne nove evropske direktive. Z novo zakonodajo želijo zagotoviti tudi primerno podporno okolje slovenskim elektrodistribucijskim podjetjem, saj je "na pohodu trend elektrifikacije vsega".

"Na konferenci pričakujem odprto širšo debato o izzivih, ki jih prinaša elektrifikacija, o potrebnih investicijah, o načinu regulacije, seveda tudi o cenah električne energije in tudi vseh ostalih energentov. Postavljali bomo vrsto vprašanj in verjamem, da bomo dobili tudi toliko odgovorov ter iz konference izšli z nekimi novimi spoznanji, z novo voljo in energijo za to, da dosežemo to, kar nas čaka," je dejal predsednik skupščine Gospodarskega interesnega združenja distribucije električne energije in direktor Elektra Primorska Uroš Blažica.

Tako lastniki elektrodistribucijskih podjetij kot odjemalci imajo velika pričakovanja, prav na distribucijskih omrežjih bo zato treba v naslednjih letih izpeljati največ investicij, sprememb in prilagoditev novim potrebam. Investicijske potrebe so ocenjene na več kot tri milijarde evrov.

"V zadnjih letih se je vloga odjemalca močno spremenila, saj ni več samo odjemalec energije, sedaj je tudi proizvajalec. Cela zgodba tako postaja vedno bolj dinamična, nepredvidljiva, zato je treba tudi sistem temu prilagoditi," je zaključil Blažica.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija