JE ŠLO V SKLADIŠČU OROŽJA ZA SABOTAŽO? Zaradi velikega požara evakuirali že 12.000 ljudi (FOTO, VIDEO)

Kronika

V skladišču orožja na severu Ukrajine je zgodaj davi izbruhnil požar, ki mu je sledila vrsta eksplozij. Z območja blizu skladišča so evakuirali več kot 12.000 ljudi, kakih 60 jih je poiskalo zdravniško pomoč zaradi vdihavanja dima. O mrtvih za zdaj ne poročajo. Ukrajinske oblasti preiskujejo možnost sabotaže.

Po navedbah reševalcev je požar v skladišču blizu kraja Ičnja kakih 170 kilometrov severno od Kijeva izbruhnil ob 3.30 po krajevnem času (2.30 po srednjeevropskem). Zagorelo je v skladišču obrambnega ministrstva številka šest, ki se razprostira na 700 hektarih površine. Po navedbah predstavnika obrambnega ministrstva gori na petih delih skladišča oz. skupno na desetih odstotkih kompleksa.

Oblasti so najprej sporočile, da je v skladišču okoli 88.000 ton streliva, vendar je namestnik načelnika generalštaba ukrajinske vojske Rodion Timošenko to kasneje zanikal.  Prav tako ni želel pojasniti, koliko ga je, češ da gre za zaupen podatek. Novinarjem je še povedal, da so pred izbruhom požara varno odstranili več kot polovico streliva.

Oblasti preiskujejo možnost sabotaže

Preden je zagorelo, so na štirih koncih skladišča odjeknile eksplozije, je pojasnil Timošenko. Namignil je, da bi to lahko pomenilo, da gre za sabotažo. Oblasti to možnost že preiskujejo. Ukrajinski mediji so pred tem poročali, da so vojaški tožilci odprli preiskavo zaradi morebitne malomarnosti odgovornih.

Na video posnetku, ki so ga objavile reševalne službe, je videti dim, ki se dviga ob zvoku vrste eksplozij. Z ognjenimi zublji se bojuje več sto gasilcev, na območju so tudi reševalci.

Ukrajinski premier Volodimir Grojsman je že prispel na prizorišče požara, kjer je vodil sestanek s predstavniki reševalcev in gasilcev. "Glavno je zavarovati življenje ljudi. Kar je uničeno, bomo obnovili," je zapisal na družbenem omrežju Facebook.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko pa je sklical sestanek vodij varnostnih sil, prebivalcem pa obljubil vso potrebno pomoč.

 

Z območja v bližini skladišča so evakuirali okoli 12.000 ljudi, tudi prebivalce 38 vasi, so sporočile lokalne oblasti. Preventivno so izključili dostavo zemeljskega plina in elektrike, da bi preprečili morebitne nesreče. Oblasti so zaprle zračni prostor v krogu 30 kilometrov, ustavili so tudi železniški in cestni promet.

Gre za šesti večji požar v ukrajinskih skladiščih orožja v zadnjih treh letih. Marca lani je v požaru in eksplozijah v mestu Balaklija na vzhodu države umrl en človek, pet jih je bilo ranjenih. Zaloge starega streliva iz časov Sovjetske zveze pogosto povzročajo požare in eksplozije v Ukrajini in Rusiji.

Deli novico: