KAJ BODO ODLOČILI POSLANCI? Bo kupcu grozila globa, če ne bo prevzel računa?

Slovenija

DZ se bo v nadaljevanju redne marčne seje danes najprej lotil ponovne obravnave novele zakona o davčnem potrjevanju računov, s katero se nekaj več kot leto dni po ukinitvi vnovič uvaja obveznost izročanja računa kupcu. Na dnevnem redu so še predlog novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti in dve točki v zvezi z vojsko.

DZ je novelo zakona o davčnem potrjevanju računov sprejel na februarski seji, nato pa so državni svetniki nanjo izglasovali odložilni veto. Ne strinjajo se, da kupcu grozi globa, če pri gotovinskem poslovanju ne prevzame računa za prodano blago oz. opravljeno storitev ter ga zadrži neposredno po odhodu iz poslovnega prostora. Kot menijo, bi morala biti odločitev o prevzemu računa v celoti prepuščena kupcu.

Za ponovno potrditev novele zakona bodo potrebni glasovi večine vseh poslancev, to je najmanj 46. Na februarski seji je za glasovalo 48 poslancev koalicije in narodnosti, nasprotovali so ji v opoziciji. Glasovanje bo sicer v sredo.

Prav tako v sredo bodo poslanci predvidoma izglasovali novelo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. Danes imajo za razpravo o predlaganih spremembah, s katerimi se med drugim posega v kriterije za upravičenost do digitalnih bonov ter uvaja možnost brezplačne izposoje osnovne računalniške opreme, na voljo tri ure in pol časa.

Med vojaškimi temami pa bodo obravnavali predlog resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2040 ter predlog novele zakona o službi v Slovenski vojski. Resolucija med drugim predvideva povečan obseg obrambnih izdatkov na dva odstotka BDP, vsaj 20 odstotkov izdatkov pa naj bi bilo vsako leto namenjenih nabavi sodobne vojaške opreme in oborožitve vojakov. Z novelo zakona naj bi se znižala zahtevana stopnja izobrazbe za zaposlitev v vojski.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija