KPK NI UGOTOVILA KRŠITEV: Zaposlitev nekdanje šolske ministrice na UP je potekala skladno z zakonodajo

Koper

Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) niso ugotovili kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije pri razdeljevanju denarnih sredstev za znanstvenoraziskovalno dejavnost na šolskem ministrstvu ter zaposlitvi nekdanje šolske ministrice Simone Kustec na Univerzi na Primorskem (UP), zato so postopek v tej zadevi ustavili.

Na KPK so zaključili obravnavo prijave glede očitkov o nepravilnostih pri razdeljevanju denarnih sredstev za znanstvenoraziskovalno dejavnost na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter zaposlitvi nekdanje šolske ministrice na Univerzi na Primorskem. Ker pri tem niso potrdili kršitev določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, so postopek v omenjeni zadevi ustavili, so sporočili s KPK.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so predhodni preizkus v omenjeni zadevi uvedli na podlagi prijave, ki so jo prejeli junija 2022. V prijavi je bilo več očitkov o domnevnih nepravilnostih pri dodeljevanju sredstev univerzam in sumu pristranskosti tedanje ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec in nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu Mitje Slavinca, med drugim tudi očitek, da naj bi bila zaposlitev Kustečeve na Univerzi na Primorskem poplačilo za pretekle usluge.

Prav tako naj bi ministrstvo pripravilo predlog sklepa o razdelitvi javnih sredstev za znanstvenoraziskovalno dejavnost, ki favorizira univerzi na Primorskem in v Mariboru, razpis za delovno mesto, na katerem se je zaposlila nekdanja ministrica, pa so na Univerzi na Primorskem objavili le na zavodu za zaposlovanje z rokom prijave tri dni, so na KPK povzeli očitke iz prijave.

V okviru predhodnega preizkusa prijave so na komisiji pridobili pojasnila in dokumentacijo ministrstva in univerze ter pregledali očitke prijave, ob čemer pa so ugotovili, da osebe, na katere se nanašajo očitki o nepravilnostih, niso uradno sodelovale pri postopku podeljevanja sredstev. "Sklep o dodelitvi sredstev je izdal trenutni minister," so zapisali na KPK.

Ugotovili pa so tudi, da je zaposlitveni postopek nekdanje šolske ministrice na Univerzi na Primorskem potekal skladno z zakonodajo. "Glede na navedeno je komisija odločila, da prijave ne sprejme v nadaljnjo obravnavo, saj v konkretnem primeru ni zaznala utemeljenega suma kršitve iz njene pristojnosti," so zapisali v sporočilu.

Javni sektor naj bo zgled pri vodenju postopkov zaposlovanja, so ob tem še izpostavili na KPK. Ob tem so ponovno opozorili na pomen transparentnosti, objektivnosti in nepristranskosti vodenja postopkov zaposlovanja v javnem sektorju, zlasti pri prezaposlovanju istih oseb znotraj javnega sektorja, na kar so opozorili že v oktobra 2022 izdani analizi zaposlovanj v času menjav vlad.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  07 .03. 2023 ob  11: 50
Kaj je ugotovila KPK me ne zanima. Sprašujem se kdo normalen bi zaposlil osebo, ki je delala škodo šolarjem, staršem in sodelovala pri omejitvah prehoda občinskih meja, sama pa se je odpravila na otvoritev OI na Kitajskem. Pokvarjeno bitje.
kokodek |  07 .03. 2023 ob  07: 09
kaj še je na UP, poučuje nesposobnosti, samo prašam