MALJEVAC ZADOVOLJEN Z OMEJITVIJO ODDAJANJA NEPREMIČNIN: "Stanovanja morajo biti namenjena ljudem in ne špekulativni rabi"

Slovenija

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je zadovoljen z načrtovano časovno omejitvijo oddaje stanovanj v kratkoročni najem, kot jo predvideva osnutek zakona o gostinstvu. Medtem ko so na gospodarskem ministrstvu danes izpostavili, da bodo lahko občine omejitve omilile, Maljevac upa, da jih bodo lahko po potrebi tudi zaostrile.

"Stališče Levice in ministrstva za solidarno prihodnost je od prvega dneva jasno - stanovanja morajo biti namenjena ljudem in ne špekulativni rabi," je v današnji izjavi za javnost v Ljubljani izpostavil Maljevac, ki je pristojen za stanovanjsko politiko.

Osnutek zakona o gostinstvu, ki gre v torek v javno obravnavo, je označil za korak v pravo smer. "Vsi vemo, kakšna je trenutna situacija na področju stanovanj, stanovanj primanjkuje, najemnine so visoke," je poudaril.

Zakon o gostinstvu bi oddajanje stanovanj za kratkotrajni najem omejil na 30 dni, obenem pa bi po ministrovih besedah prinesel boljši nadzor.

"Upam, da bomo med razpravo našli tudi možnost koraka naprej, torej da bi občinam omogočili, da lahko to omejitev še zaostrijo, če precenijo, da je situacija oz. kriza s stanovanji v njihovih občinah velika," je dejal Maljevac.

Po njegovih pojasnilih bi lahko občine oddajo zaostrile po vzoru iz tujine, in sicer da bi lahko stanovanja oddajale izključno fizične osebe. Osnutek zakona namreč predvideva, da jih bodo lahko tudi pravne osebe. "In pa tudi, da bi stanovanja po vzoru na primer New Yorka lahko oddajali samo tam, kjer oseba tudi živi, torej tam, kjer ima oseba stalno prebivališče," je dodal.

Osnutek zakona o gostinstvu bo v javni obravnavi do 17. junija. Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han računa, da ga bo DZ potrdil do konca leta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
entam |  14 .05. 2024 ob  16: 09
Edino prav je, da država poseže v to verigo, ki služi peščici in zasužnjuje veliko večino. Mesta umirajo. Dnevni gostje več odnesejo, kot prinesejo.
ManofSteel |  14 .05. 2024 ob  10: 13
Oddajam dvosobno stanovanje 50 m2 s pogledom na morje. Cena 5000 €/mesec.
Anti Janšisti a še plešete jQuery112305862512540065705_1715674298404?? Bwahahahahahahahahahaha
frikofrkic |  13 .05. 2024 ob  22: 54
-1
Kar se mene tiče, končno nekaj pametnega. Družine mečejo iz stanovanj in turiste notri. To je treba obrnit na glavo. Lastniki pa boste preživeli tudi če ne boste naprej tako bogateli kot zadnjih 10 let, tudi familje plačujemo najemnine.
Stric iz ozadja |  13 .05. 2024 ob  20: 07
Še tiso malo turistov, ki pridejo k nam, bodo komunisti odgnali!!! Čestitam!!! Priveži se za radiator in si vtakni korenček v rit, tako kot tvoja strankarska kolegica in ostali vaši "volilci".