NA GORIŠKEM VEČ BREZPOSELNIH KOT PRED KRIZO: Želijo si ljudi, ki ne hodijo v službo le po plačo

Goriška

Na Območni službi Nova Gorica Zavoda RS za zaposlovanje je trenutno prijavljenih okrog 3000 brezposelnih, kar je še vedno več kot pred začetkom gospodarske krize leta 2008. Med njimi je precej težko zaposljivih iskalcev dela, je na okrogli mizi današnjega kariernega sejma v Novi Gorici povedala direktorica novogoriške službe Vesna Petric Uran.

Delež brezposelnih v regiji sicer upada, brezposelnost se je od leta 2013 do danes prepolovila. Kot je še povedala Petric Uranova, je prostih delovnih mest v regiji vse več, zaposlovalci pa iščejo predvsem visoko izobražene kadre.

Priliv brezposelnih in njihov odliv v novo zaposlitev je na novogoriškem zavodu približno enak, mesečno je to od 300 do 400 oseb. Lani se je s pomočjo novogoriškega zavoda zaposlilo okrog 3000 ljudi, kar pomeni okoli 250 mesečno.

Predstavniki podjetij, član uprave družbe Mahle Letrika in vodja sektorja za kadre in splošne zadeve Miloš Požar, član uprave družbe Hit Nova Gorica Tevž Korent in vodja poslovne enote ITW Metalflex Tolmin Peter Orbanić, so na okrogli mizi izpostavili predvsem potrebo po mladih in visoko motiviranih kadrih, med katerimi iščejo predvsem takšne z naravoslovnimi in tehničnimi izobrazbami. Kot so še poudarili zaposlovalci, si želijo predvsem takih zaposlenih, ki jim delo predstavlja izziv in "ne hodijo le v službo in po plačo".

Na okrogli mizi je sodeloval tudi župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon, ki je izpostavil vlogo institucij, ki povezujejo podjetja in iskalce zaposlitve, kot so Zavod za zaposlovanje, Obrtno podjetniška zbornica, Gospodarska zbornica in Medpodjetniški izobraževalni center Nova Gorica.

Kot ključno vlogo občine pri podpori gospodarstvu je župan omenil različne spodbude, ki jih občina namenja gospodarstvu: od brezobrestnih kreditov preko javnega sklada malega gospodarstva Goriške, do finančnih spodbud za sofinanciranje zagona novih inovativnih podjetij, za projekte inovacij in za sofinanciranje prijav na mednarodne in državne razpise v strateška partnerstva povezanih podjetij.

Poleg navedenih razpisov, ki so namenjeni izključno spodbudam za razvoj inovativnih podjetij, v mestni občini Nova Gorica preko javnih razpisov spodbujajo tudi naložbe mikro in malih podjetij, udeležbe na sejmih in poslovnih konferencah.

Deli novico:

ma ne za naše bre |  01 .03. 2018 ob  19: 25
naši so u JU .....naši bre