NAJPREJ INCIDENT NA AVSTRALSKI MEJI, SEDAJ ŠE RAZOČARANJE ZA UPNIKE: Leljak se je odločil, da bo župansko funkcijo opravljal nepoklicno

Slovenija

Novoizvoljenemu županu občine Radenci, Romanu Leljaku, so prejšnji teden prepovedali vstop v Avstralijo, in sicer že na letališču v Sydneyju. Leljak je nameraval kot gost hrvaških izseljencev v Avstraliji predstaviti svojo knjigo in film Mit o Jasenovcu, s katerim zanika ustaške zločine med drugo svetovno vojno. Kot sam pravi, razlog za prepoved vstopa v Avstralijo ni bila projekcija njegovega filma, temveč članka dveh slovenskih medijev.

Varnostne službe na sydneyjskem letališču so pridržale Leljaka in ga več kot pet ur zasliševale, nato pa so mu prepovedali vstop v Avstralijo. Leljak je nameraval v štirih avstralskih mestih predstaviti svoje videnje dogodkov v ustaškem koncentracijskem taborišču Jasenovac. Večina uglednih zgodovinarjev ima Leljakova stališča za revizionistična, ki povzdigujejo ustaštvo.

Leljak je za enega od hrvaških skrajno desnih spletnih portalov kamenjar.hr potrdil, da je bil zadržan v Avstraliji ter da se bo vrnil domov s prvim možnim letom. Portal navaja, da je imel slovenski potni list in uradni avstralski vizum, Leljak pa je za spletni portal V fokusu dejal, da za dogodkom na meji stojita časopis Delo in televizijska hiša Planet TV. Kot je pojasnil, so mu organi na meji kot dokaz, da zoper njega tečejo sodni postopki, pokazali članka iz omenjenih medijev. Dodaja, da gre za novinarska članka, ki pa ne temeljita na resnici in da razlog za prepoved vstopa v Avstralijo ni projekcija njegovega filma, povzema portal sobotainfo.com.

Avstralske oblasti so sicer že pred tem odpovedale vizum tudi skrajno desnemu televizijskemu voditelju Velimirju Bujancu ter hrvaškemu režiserju Jakovu Sedlarju. Kot je poročal hrvaški novičarski portal index.hr, sta Bujanec in Sedlar nameravala v Avstraliji predstaviti "najnovejši hujskaški Sedlarjev izdelek", dokumentarni film o "sto letih srbskega terorja na Hrvaškem".

Leljak je v preteklih letih postal zelo priljubljen na hrvaški desnici, ki je navdušena nad dvomljivimi "razkritji" slovenskega publicista, ki je sicer prestal zaporno kazen zaradi prevare, je še zapisal index.hr. Leljakova knjiga in film o Jasenovcu predstavljata niz problematičnih tez in zavračata znanstvene raziskave o tem koncentracijskem taborišču med drugo svetovno vojno, ki so ga vodili pronacistični ustaši. Leljak med drugim navaja, da je v Jasenovcu med drugo svetovno vojno umrlo 1654 oseb, čeprav je v spominskem centru v Jasenovcu dokumentirana smrt več kot 83.000 oseb, večinoma Srbov, Romov in Judov.

Funkcijo župana naj bi opravljal nepoklicno

Pisali smo že, da je Leljak v osebnem stečaju, dolgoval naj bi nekaj manj kot osem milijonov evrov. Ker je bil izvoljen za župana, je bila to dobra novica za upnike, saj naj bi bili vsaj delno poplačani iz njegove županske plače, piše portal sobotainfo.com. A z izjavo za RTV je njihova upanja razblinil. Pojasnil je, da bo župansko funkcijo opravljal nepoklicno, kar pomeni polovico županske plače in bi potemtakem v stečajno maso prišlo občutno manj denarja. Lahko pa, da si je v tem času našel službo in bo zato funkcijo župana opravljal nepoklicno, še ugiba omenjeni portal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
viki |  11 .12. 2018 ob  20: 09
-3
Imamo zupana, volili smo ga in zelimo ga imeti. In, kaj vas muci nas zupan? Je vaš? Ozrite se pred svojim pragom in čistite pred njim...in začnite kaj delat. Telebajsat je najlažje in črniti črniti ljudi, ki jih ne poznate. Še niste slišali za sovražni govor ? Veste, da ste lahko kaznovani?
Lp
ManofSteel |  11 .12. 2018 ob  15: 00
10
Take voli narod. Model je zažgal auto, da bi pokasiral od zavarovalnice...Bolano.
hribi |  11 .12. 2018 ob  12: 52
13
Želeli so ga, imajo naj ga.
vseved |  11 .12. 2018 ob  12: 10
22
Kaj je narobe v tej naši deželi? Namesto da bi ga zbrcali, ga izvolijo za župana !!