NOVA PRAVILA: Poleg NIJZ in policije vas v karanteno lahko pošlje tudi zdravnik

Slovenija

Po šestem protikoronskem zakonu, če bo ta sprejet, bo lahko osebo v karanteno poleg NIJZ in policije napotil tudi lečeči zdravnik. Z ministrstev za zdravje in javno upravo pa so danes sporočili, da lahko potrdila o karanteni posamezniki prejmejo po izpolnitvi obrazca na spletni strani NIJZ ali portalu eUprava.

Vlada v predlogu šestega paketa ukrepov v zakonu o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije covida-19 predvideva, da bo poleg epidemiologov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), na meji pa policije, za ustno napotitev v karanteno na domu pristojen tudi lečeči zdravnik.

Karantena je odrejena denimo za tiste, ki so imeli tvegan stik z osebo, okuženo z novim koronavirusom, ali pa tiste, ki v Slovenijo vstopajo iz rdečih držav. NIJZ pa mora voditi evidenco izdanih karanten, pri čemer bo moral poleg osnovnih podatkov po šestem protikoronskem zakonu voditi še podatke o datumu začetka in konca karantene ter ustne napotitve.

IDEALNI POGOJI ZA DELO TIK OB MORJU: Izberite si poslovni prostor v koprski marini

Marina Koper d.o.o. v na novo zgrajeni stavbi na Kopališkem nabrežju, ki se dizajnersko in funkcijsko popolnoma sklada z okoljem, tj. morjem in plovbo, prodaja prostore za pisarniške, trgovske ali storitvene namene, v skupni izmeri približno 1.000 kvadratnih metrov.

Ker so lahko osebe po novem v karanteno napotene tudi ustno, so imeli mnogi delavci težave pri dokazovanju tega svojim delodajalcem. Potrdilo o napotitvi v karanteno lahko posamezniku izda NIJZ ali policija, tako po elektronski kot tudi navadni pošti. Od danes pa je postopek izdaje tovrstnega potrdila poenostavljen, potrdilo je mogoče pridobiti tudi z izpolnitvijo obrazca na spletni strani NIJZ ali portalu eUprava, in sicer z uporabo e-identitete ali brez nje.

V primeru oddaje obrazca brez uporabe e-identitete posameznik vnese svojo enotno matično številko občana (EMŠO) in davčno številko ter elektronski naslov, na katerega želi prejeti potrdilo o karanteni. V primeru oddaje obrazca z e-identiteto pa bo potrdilo prejel v predal Moja eUprava.

KAKO NAJLAŽJE DO RECEPTA ALI ZDRAVNIKA? V ZD Koper je to tako enostavno (VIDEO)

Svoje delo so zaradi aktualnega stanje glede koronavirusa prilagodili tudi v koprskem zdravstvenem domu, tako med drugim do nadaljnjega osebno naročanje ni mogoče. Da bi obiskovalcem kar se da poenostavili postopek naročanja, so na njihovi spletni strani pripravili obrazec e-naročanje, s katerim boste najlažje prišli do zdravnika ali recepta.

Obrazec lahko izpolni zaposleni sam ali s pomočjo delodajalca, NIJZ pa mu na podlagi vnesenih podatkov potrdilo pošlje na elektronski naslov. Potrdilo je mogoče uporabiti kot dokazilo za uveljavljanje pravice do nadomestila plače ali drugih pravic iz naslova zdravstvenega in socialnega varstva. Ob tem posameznik prejme tudi navodila o karanteni na domu.

Ministrstvo za zdravje je pripravilo tudi protokol za obvladovanje širjenja okužbe z novim koronavirusom na delovnih mestih v času razglašene epidemije, ki je objavljen na spletni strani ministrstva za zdravje. Z njim želijo omogočiti, da bi delovni procesi kljub številnim omejitvam tekli čim bolj nemoteno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija