NOVA RAZISKAVA: Simptomi prisotni še tri mesece po odpustu iz bolnišnice, tudi tesnoba in depresija

Svet

Več kot polovica bolnikov s covidom-19, ki so se zdravili v bolnišnici, je še dva do tri mesece po začetni okužbi trpela za simptomi, kot so zadihanost, utrujenost, tesnoba in depresija, ugotavlja nova britanska raziskava. Vodili so jo znanstveniki z univerze Oxford, dolgotrajne učinke covida-19 pa je preučevala na 58 bolnikih.

Raziskava je bila objavljena na spletni strani MedRxiv in še ni bila deležna pregleda s strani drugih znanstvenikov. Pri 60 odstotkih sodelujočih je sicer po preiskavah z magnetno resonanco še dva do tri mesece po okužbi odkrila nepravilnosti na pljučih, pri 30 odstotkih škodo na ledvicah, pri 26 odstotkih na srcu in pri desetih odstotkih na jetrih.

Skoraj dve tretjini bolnikov je še dva do tri mesece po okužbi trpelo za zadihanostjo, 55 odstotkov pa jih je tožilo zaradi neprestane utrujenosti. Izkazali so tudi okrnjeno kognitivno delovanje in se slabše odrezali na preizkusih telesne pripravljenosti.

Ugotovljene nepravilnosti so bile povezane s kazalci vnetij v telesu, kar nakazuje morebitno povezanost med kroničnim vnetjem in trajnimi poškodbami organov, je po poročanju agencije Reuters izpostavila ena od avtoric raziskave Betty Raman.

"Ugotovitve poudarjajo potrebo po nadaljnji raziskavi fizioloških procesov, povezanih s covidom-19, in po razvoju celostnega, integriranega modela klinične oskrbe bolnikov, potem ko so bili odpuščeni iz bolnišnice," je še dejala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukurux |  20 .10. 2020 ob  17: 14
Nekaj je tudi psihologije,ce velja da je virus kuga tega stoletja zaradi cesar se je cel svet ustavil in hkrati mediji opozarjajo na njegovo nevarnost in se zato okolica izogiba blizini okuzenega ker ne zeli izkusit bolezni zato ker se ni zdravila.....
In med vso to stalo si ga prav ti dobu.