'OBLJUBILA' RAZKRITJE DELA POROČILA O NAKUPU SPORNE STAVBE: Kakšen pa bo naslednji korak Švarc Pipan?

Slovenija

Pravosodna ministrica, ki opravlja tekoče posle, Dominika Švarc Pipan se je danes predvidoma še zadnjič udeležila seje vlade. Zatem bo po tednih razčiščevanj okoliščin nakupa stavbe na Litijski zapustila vladne vrste in krajši čas koristila nadomestilo. Še pred njenim odhodom pa bo javnosti znan tudi del poročila o omenjenem nakupu, je napovedala.

Švarc Pipan, ki se s čela pravosodnega resorja poslavlja po tistem, ko je kot predstojnica ministrstva podpisala pogodbo o nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, vredno 7,7 milijona evrov, sicer na ministrstvu trenutno še opravlja tekoče posle. Danes se je udeležila seje vlade, ki je med drugim določila besedilo predloga novele zakona o prekrških. V tem tednu pa je še na odboru in izredni seji DZ predstavljala stališče vlade v razpravi na temo boja proti korupciji.

Odstopno izjavo je sicer ministrica premierju Robertu Golobu podala minuli četrtek, dan za tem pa se je DZ seznanil z njenim odstopom.

Na ministrico so se sicer v luči omenjenega posla zgrnili očitki o netransparentnem in negospodarnem nakupu. Švarc Pipan je v preteklih tednih zatrjevala, da je bila pri nakupu zavedena, prst pa je pri tem uperila tudi v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke SD. Na ministrskem stolčku se je tako kljub pozivom matične SD odločila vztrajati še nekaj časa in se sama lotila razčiščevanja okoliščin nakupa.

S predsednikom vlade sta se ob tem dogovorila tudi, da ga seznani s svojimi končnimi ugotovitvami. Švarc Pipan je poročilo premierju tudi predala, po njenih besedah pa so iz Golobovega kabineta sporočili, da odločitev o tem, kolikšen del in katere informacije iz poročila posredujejo javnosti, prepuščajo ministrstvu za pravosodje. Na slednjem v sodelovanju tudi z Nacionalnim preiskovalnim uradom (NPU) preverjajo, katere so tiste informacije javnega značaja, ki jih lahko posredujejo javnosti, a hkrati varujejo interese preiskave, je ob odhodu z današnje seje vlade dejala Švarc Pipan. Pričakuje, da bodo predvidoma do petka razmejili informacije in javnosti posredovali povzetek poročila.

Glede svoje nadaljnje poti, je ministrica še skrivnostna. "Zaenkrat še čakam, do kdaj bom opravljala tekoče posle. Ali bo to do torka, ali kakšen dan, dva dlje, odvisno, kaj bo predsednik vlade predlagal," je dejala. Zatem bo nekaj časa koristila nadomestilo, ki ministrom pripada po izteku mandata, nato pa sprejela odločitev, kako in kam naprej. "Najverjetneje pa se vračam v samostojno konzultantsko delo," je dejala.

Švarc Pipan je sicer izstopila tudi iz stranke SD. Kot je danes poudarila, z vodstvom stranke ne komunicira več, hkrati pa še vedno čaka na sklep predsedstva s konca januarja, s katerim so jo pozvali k odstopu z ministrske funkcije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija