OGROŽENOST SELITVENIH ŽIVALI: Kar 97 odstotkom rib grozi izumrtje

Svet

Selitvene vrste živali po celem svetu so ogrožene, je razvidno iz danes objavljenega poročila sekretariata Konvencije Združenih narodov o varstvu selitvenih vrst prosto živečih živali (CMS). Vsaki peti selitveni vrsti grozi izumrtje, pri 44 odstotkih selitvenih vrst pa opažajo upad populacije.

Poročilo o oceni stanja selitvenih vrst živali je pod drobnogled vzelo 1.189 vrst po celem svetu, od slonov, želv do galebov. Med ogroženimi vrstami so med drugim stepski orel, egiptovski jastreb in dvogrba kamela.

Med bolj ogroženimi so tudi selitvene vrste rib - kar 97 odstotkov vseh vrst rib, ki so na seznamu Konvencije CMS, grozi izumrtje. V poročilu so izpostavili le 14 vrst, pri katerih so opazili izboljšanje razmer, med njimi sta orel belorepec in kit grbavec.

Odkrili so tudi 399 selitvenih vrst živali, ki veljajo za ogrožene, a zaenkrat niso na seznamu CMS. Ta sicer vključuje vrste, ki so jih države podpisnice prepoznale kot vredne zaščite. Skupno pa so v poročilu podali informacije o še več kot 3000 selitvenih vrstah.

Avtorji poročila opozarjajo na odgovornost ljudi, saj so zaradi uničevanja naravnih habitatov, lova in onesnaževanja in podnebnih sprememb ogrožene številne vrste; ogrožen je tudi sam pojav migracij.

Selitvene vrste se pogosto zanašajo na zelo specializirana mesta, kjer se hranijo in parijo, njihova potovanja med temi mesti pa lahko presegajo mednarodne meje in celo celine. Med ikoničnimi vrstami, ki opravljajo najbolj nenavadna potovanja po planetu, so metulj monarh, kit grbavec in želva glavač.

Poročilo je bilo objavljeno ob začetku srečanja 130 držav podpisnic - med katerimi sicer ni ZDA, Kitajske, Kanade in Rusije - na konferenci v Samarkandu v Uzbekistanu, ki bo potekala do sobote.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija