PO BRUTALNEM UMORU 22-LETNICE: V Italiji se vrstijo protesti proti nasilju nad ženskami (FOTO, VIDEO)

Svet

V Italiji od 11. novembra potekajo protesti proti nasilju nad ženskami, ki jih je spodbudil umor Giulie Cecchettin. 22-letnico naj bi brutalno umoril njen bivši fant - po glavi in vratu ji je zadal najmanj 20 globokih vbodnih ran. V luči mednarodnega dneva boja proti nasilju nad ženskami se po Italiji danes obetajo nove demonstracije.

Giulia Cecchettin, katere truplo so zavito v črne plastične vreče našli na dnu jarka v Vigonovu pri Benetkah, je verjetno umrla v noči na 11. november. Posnetki nadzornih kamer kažejo, da jo je njen bivši, domnevno posesivni fant Filippo Turetta najprej brutalno pretepel na parkirišču, ji nato usta prelepil z lepilnim trakom in jo odpeljal v industrijsko cono, kjer jo je ponovno napadel.

Nemški organi so Turetto danes predali italijanskim kolegom. Ti so ga pospremili v zapor Montorio v Veroni, kjer bo imel svojo celico. Zaradi nevarnosti, da bi se samopoškodoval, bo pod 24-urnim nadzorom, so po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa povedali sodni viri. 

Turetta naj bi nemškim organom priznal, da je "ubil svoje dekle". Po navedbah Anse je Cecchettin želela prekiniti vse stike z njim, a se je to bala storiti, ker je menila, da bi si Turetto zaradi tega lahko kaj storil. "Prihaja mi povedat stvari, kot so, da je super depresiven, da je nehal jesti, da cele dneve gleda v strop, da razmišlja samo o tem, da bi se ubil, da bi rad umrl," je dejala v glasovnem posnetku, ki so ga v sredo zvečer predvajali v oddaji italijanske televizije Rai 1 TG1.

Giulia in Filippo

Umor je spodbudil proteste po vsej Italiji. Danes se v luči mednarodnega dneva boja proti nasilju nad ženskami v številnih mestih obetajo nove demonstracije, zvrstilo pa se bo tudi več drugih dogodkov, od procesij in tekov do sedečih stavk, na voljo pa bodo tudi brezplačnih ginekološki pregledi, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Po besedah Elise Ercoli, direktorice italijanske nevladne organizacije Differenza Donna, ki se bori proti nasilju na podlagi spola, je razlog za nasilje nad ženskami pogosto ta, da jim partner zameri njihovo neodvisnost ali uspešnost. "V toksičnem razmerju je za nasilne moške najbolj neznosno, če so ženske uspešnejše od njih," je pojasnila in poudarila, da je Italija še vedno globoko patriarhalna država.

Podatki italijanskega notranjega ministrstva kažejo, da je bilo letos v Italiji ubitih 106 žensk. Od tega naj bi jih 55 ubili njihovi partnerji ali bivši partnerji, navaja BBC.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  26 .11. 2023 ob  07: 41
Kakšne so zahteve protestov?
manemebasat |  25 .11. 2023 ob  13: 20
-1
Kaj pa nasilje nad moskimi?