PO TEM, KO SO 76-LETNEMU BOLNIKU ZAPRLI VRATA PRED NOSOM: V Obalnih lekarnah dogodek obžalujejo

Koper

V petek smo poročali o incidentu, ki se je zgodil pred lekarno v Olmu. Starejšemu moškemu naj bi vrata lekarne zaprli tako rekoč pred nosom, kot je povedal sam, je bil po dolgem čakanju popolnoma izmučen in lačen, brez potrebnih zdravil pa hrane zaradi raka na slinavki ne more zaužiti. V Obalnih lekarnah Koper so nam pojasnili, kaj je privedlo do petkovega incidenta, ki ga, kot pravijo, obžalujejo.

V petek popoldan se je v lekarni v Semedeli, ki so jo zapirali, 76-letni občan sprl z varnostnikom. Na varnostnika je kričal, ga zmerjal, žalil in brcnil, varnostnik pa je uporabil fizično silo in ga obvladal. Ob prihodu policistov je starejši moški žalil tudi njih in ker ni upošteval ukaza, da preneha s kršitvijo, so ga policisti pridržali. 76-letniku so izdali plačilni nalog za več kršitev, so nam o petkovem incidentu povedali na Policijski upravi Koper.

Za pojasnila smo se obrnili tudi na Obalne lekarne Koper, kjer so nam pojasnili, da so z namenom zajezitve širjenja okužb z virusom sars-cov-2 pristopili k spremembam izvajanja lekarniške dejavnosti. "V zavodu so bili sprejeti številni ukrepi za preprečevanje širjenja okužb, kot tudi za zaščito obiskovalcev lekarn (uporabnikov lekarniških storitev) in zaposlenih pred boleznijo covid-19. V drugi fazi razglašene epidemije je bila izdaja zdravil uvedena preko vetrolova lekarne, s čimer upoštevamo posamično obravnavo pacienta in je uvedeno obvezno razkuževanje rok," je zapisala direktorica Obalnih lekarn Koper Katja Gombač Aver.

"Prizadevamo si, da vse paciente kljub izrednim razmeram, oskrbimo z zdravili strokovno. Da v nadalje ne bi do nesporazumov o odpiralnem času Lekarne Semedela prišlo, se bo ob 16. uri, kot zadnji v vrsto postavil varnostnik," je dejala o novem ukrepu, ki so ga sprejeli po petkovem incidentu, ko je 76-letnik ostal brez zdravil zaradi zaprtja poslovalnice.

V Obalnih lekarnah so nadalje pojasnili, da so odpiralni čas posameznih enot prilagodili na podlagi priporočila ministrstva za zdravje, in sicer tako, da bi lahko zagotavljali izvajanje lekarniške dejavnosti skozi daljše časovno obdobje v oteženih pogojih dela na različnih lokacijah. Ob razglašeni epidemiji se je sicer obisk lekarn zmanjšal, ker ljudje upoštevajo omejitve gibanja in izvajajo le nujna opravila, se je pa zaradi vseh sprejetih ukrepov podaljšal čas posamezne izdaje zdravil na recept.

"V Obalnih lekarnah Koper se zavedamo, da smo se v teh izrednih razmerah vsi morali zelo na hitro prilagoditi novim življenjskim okoliščinam. Redno spremljamo obseg ukrepov za del zdravstvenega sistema na primarni ravni in tako, kot smo ukrepe stopnjevali, jih bomo takoj, ko bo primerno, tudi odpravljali. Tudi mi si želimo, da bi lahko lekarniško dejavnost ponovno opravljali tako kot pred razglašeno epidemijo in da bi lahko občanom nudili lekarniške storitve spet v polnem obsegu," so zapisali.

Stopili naproti pacientom, ki težko čakajo v vrsti 

Da bi pacientom, ki težko čakajo v vrsti pred lekarno, olajšali dostopnost do zdravil, so vzpostavili telefonsko številko 031 658 272, na katero lahko od ponedeljka do petka med 8. in 12. uro pokličejo ter se dogovorijo o pripravi zdravil za naslednjo izdajo na obnovljivi recept in njihov prevzem v eni od lekarniških enot Obalnih lekarn ob točno določeni uri oziroma za morebitno dostavo. V Lekarni Semedela izvajajo tudi organizirano izdajo zdravil za ranljive skupine v sodelovanju z Obalnim domom upokojencev Koper (program Vitica), ki poskrbi tudi za dostavo zdravil.

Ob tem so dejali, da je v skladu z Odredbo o omejitvi izdaje zdravil za uporabo v humani medicini pri izvajalcih lekarniške dejavnosti ter povečanju izdelave dezinfekcijskih sredstev za površine in roke izdaja zdravil za uporabo v humani medicini pri izvajalcih lekarniške dejavnosti omejena na izdajo zdravila na recept v količini, ki ustreza zdravljenju bolnika za obdobje enega meseca, ter izdajo zdravila za uporabo v humani medicini brez recepta v količini enega pakiranja na osebo. "Prizadevamo si, da bi bila ta odredba ob sedanji redni dobavi zdravil čim prej odpravljena," so še dodali v Obalnih lekarnah Koper. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Dinksi |  22 .04. 2020 ob  15: 50
Katja Gombač
Kdo bo plačal kazen, ki jo je dobil gospod zaradi nesramnega dejanja enega od vaših zaposlenih in varnostnika brez sočutjajQuery1123043436858821070645_1587563186581??????
Dinksi |  22 .04. 2020 ob  15: 45
Farmacija, trenutno najbolj donosna panoga, je že dolgo nazaj zgubila smisel prvih "farmacevtov", ki so nabirali rožice.
Za njih smo samo navadne ovce, ki jih je potrebno odret do zadnjega centa.
Še v gostilni dobiš deci tudi, če prideš minuto pred zaprtjem.
Farmacevt, ki je delal, je sigurno videl, da zunaj čakajo ljudje. Tak osebek je brez trohice človečnosti in res ne vam kaj si misli, da ljudje hodijo v lekarno, ker nimajo kaj početi!?
Piranež |  22 .04. 2020 ob  08: 08
Z eno besedo-lahko jih je sram.Popolno je ta gesta nesprejemljiva,pokazali so svojo človečnost do sočloveka.Še najbolj jim pa zamerim,ker so pacienta poznali in so vedeli v kakšnem (zdravstvenem)stanju je ta človek !! Sramota od vseh sramot. !!
Pjero Panin |  22 .04. 2020 ob  00: 27
Lekarna ni ostarija da ce ti zaprejo vrata pred nosom,se ga gres napit na benzinsko
galeb |  21 .04. 2020 ob  15: 49
Osebno nimam slabih izkušenj s to lekarno, razen da je prostorsko premajhna. Sploh so vse lekarne v Kopru tako majhne, da so že ob normalnih razmerah včasih vrste na cesto. In takoj se v njih nabere zatohel zrak. Kaj res ne premore Koper ene prostorsko normalno velike lekarne? Poglejte v Izolo. Manjši kraj, manjša občina, lekarna pa luksuz proti koprskim. Drugače pa - s tem gospodom je bilo nedopustno! Ne, ni dovolj opravičilo. Upam, da bo lekarna pripravljena tudi prispevati, če bo gospod res finančno kaznovan! To bi bilo poleg opravičila najmanj, kar se od nje pričakuje.
Sajnirespaje |  21 .04. 2020 ob  09: 00
29
Lahko jih je sram ????????????glede na zdravila ki jih je ta gospod rabil bi morali vec kot dobro poznati posledice te bolezni in biti cloveski, in ja direktorica mora nadzorovati vsako tako dogajanje in zaposlene pouciti tudo o primernem obnasanju ce jim je ze cloveskost neznana, in pozabljajo da jim place pridejo iz nasih zepov...gospodu in druzini vse dobro od nas ki smo na zalost to grdo bolezen in brezbriznost zdravstva provali na lastno kozo.
Tiramola  |  21 .04. 2020 ob  08: 57
26
Ni dovolj, da se je lekarna opravičila.
Lp
td |  21 .04. 2020 ob  07: 08
11
@Tina, sramotno dejanje, ampak naj direktorica od lekarne do lekarne nadzira take dogodke? Ne govori neumnosti, vsa odgovornost za to nečloveško dejanje leti na konkretno zaposlene, prav pa je, da se postavi varnostnik kot zadnji v vrsto, če že morajo vsi stati zunaj.
Eho |  21 .04. 2020 ob  01: 22
-11
Od procentualno desetih lekarnarjev na obali je od njih devet korajžnih komandosov...zgolj eden, ki po naravi ni te sorte ne pomeni, da so vsi isti kot on...Obalne lekarne imajo odlične farmacevte...
vseved |  20 .04. 2020 ob  20: 49
33
Bodo pa zahtevali 100% dodatek na plačo zaradi dela v kriznih razmerah , tako kot si zdravstveni delavci, čeprav jih večina lenari po ambulantah .
Tine |  20 .04. 2020 ob  18: 09
-5
Način delovanja družine Aver, ki s pomočjo bržančka širi svoje lovke po kopru.
pajade |  20 .04. 2020 ob  16: 42
45
Kako se sedaj slinijo in opravičujejo.... imam že slabe izkušnje in me že dolgo ne vidijo tam....