PODJETNIK TOŽI WHO ZARADI POIMENOVANJA NOVEGA SEVA: "Če bi vaš bližnji umrl zaradi 'omikrona', verjetno ne boste šli na kliniko z istim imenom"

Svet

Sibirski podjetnik je vložil tožbo proti ruski podružnici Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) zaradi strahu, da klasifikacija nedavno odkritega seva Covida - imenovanega Omicron - kvari podobo njegovega podjetja.

Direktor mreže oftalmoloških klinik Omicron Alexander Padar je 30. novembra vložil tožbo na moskovsko arbitražno sodišče.

Lastnik manjšega podjetja vztraja, da je treba uporabo besede "omicron" za sklicevanje na nov sev Covid-19 in katero koli drugo okužbo uvrstiti na črni seznam. "Naše ime je registrirana blagovna znamka predvsem na področju medicine in zdravstvenega varstva, saj je to naša osnovna storitev," je pojasnil Padar in poudaril, da "povezava z nekim sevom koronavirusa škoduje našemu ugledu". "Pomislite, če bi vaš sorodnik ali prijatelj umrl zaradi omicrona, verjetno ne boste šli na kliniko z istim imenom," je dejal.

Nova različica koronavirusa je na brskalnikih povsem zasenčila sibirsko podjetje.

Padar je povedal še, da je vložil veliko denarja v oglaševanje svojih klinik. Zaradi izbruha različice pa so rezultati iskanja za različico koronavirusa zamenjali njihove zdravstvene storitve. "Ogromne finančne izgube so neizogibne," pravi.

Različice Covid-19 so bile doslej poimenovane po črkah grške abecede zaradi geografske in politične nevtralnosti.

Znanstveniki po vsem svetu so vzbujali paniko zaradi seva Omicron, ki ima 32 mutacijskih beljakovin. Dr. Tom Peacock, virolog na Imperial College London, je dejal, da bi nas to lahko resnično skrbelo.

Anatolij Altshtein, ruski virolog na Raziskovalnem inštitutu za epidemiologijo in mikrobiologijo Gamaleya, ki je razvil rusko cepivo Sputnik V, pa je v začetku tega tedna podvomil o resnosti nove različice. Po njegovem mnenju njegovo veliko število mutacij pomeni, da ima nestabilen genom. "Zato postane manj nevaren, ogromno število mutacij vodi v oslabitev sposobnosti virusa, da povzroča bolezen," je dejal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija