KOPRSKI POLITIČNI TRILER SE NADALJUJE: Aleš Bržan povečal prednost pred Popovičem, ta ima na voljo pritožbo na odločitev komisije na konstitutivni seji občinskega sveta (VIDEO)

Koper

Koprska občinska volilna komisija je malo pred polnočjo v celoti zavrnila tako ugovor Borisa Popoviča kot ugovor Aleša Bržana, je po seji povedal predsednik OVK Miloš Senčur. Število glasov se je sicer spremenilo, ne pa tudi izid, tako da Bržan ostaja zmagovalec. Dolgotrajna seja se je pričela ob 16. uri, člani komisije pa so bili na koncu v časovni stiski, saj so morali sejo zaključiti najkasneje ob polnoči. Izjava Senčurja po seji je sprožila nova ugibanja v javnosti, kaj pravzaprav ta odločitev pomeni, deljena so tudi mnenja nekaterih vidnih pravnikov.

Kot je med drugim povedal Senčur, imata oba vložnika ugovorov možnost na to odločitev vložiti pritožbo na občinski svet, in sicer do pričetka konstitutivne seje novega občinskega sveta. 

Odvetnik Franci Matoz je po koncu seje izpostavil, da so z ugovorom nedvomno dokazali napake, čeprav te niso spremenile volilnega izida, se je pa spremenilo razmerje v številu glasov. Dodal je, da se bo o nadaljnjih korakih posvetoval s Popovičem, najverjetneje pa lahko pričakujemo pritožbo na odločitev komisije, tako je tudi Popovič nakazal v izjavi, ki jo je dal za komercialno televizijo.

Med čakanjem na odločitev komisije.

Občinski svet bo na konstitutivni seji odločal o potrditvi končnega poročila občinske volilne komisije. V kolikor bodo novoizvoljeni občinski svetniki z večino glasov potrdili poročilo, bo tudi uradno Aleš Bržan novi župan Mestne občine Koper. Če pa bo obveljal drugačen scenarij in svetniki ne bodo z večino glasov potrdili poročila, bo do odločitve upravnega sodišča občino začasno vodila najstarejša svetnica. Ta po naših podatkih prihaja iz vrst predstavnikov italijanske skupnosti, in sicer gre za Ondino Gregorich Diabate. 

Spomnimo, koprski občinski svet sestavlja 33 članov, 30 neposredno izvoljenih in trije predstavniki italijanske skupnosti.  To so vsi izvoljeni predstavniki občank in občanov Mestne občine Koper: 

Čeprav izid ostaja isti, se je razlika v številu glasov med kandidatoma rahlo povečala v prid Bržanu. Po neuradnih podatkih gre za 10 glasov. Razlika med Bržanom in Popovičem je tako neuradno narasla na 17 glasov. Do tega je prišlo, ker je OVK pri preizkušanju ugovorov opravila tudi štetje na enem od volišč, je v izjavi poudaril Šenčur. Ravno ta razlika, ki je bila ugotovljena le na enem volišču, sproža dvome o pravilnostih glasovanja na vseh drugih voliščih, a komisija glasovnic z drugih volišč ni znova preštela, saj je zavrnila obe pritožbi. Tako Popovičevo, ki je med drugim zahteval ponovno štetje vseh glasovnic na vseh voliščih, kot Bržanovo. V javnosti so se tudi pojavile nejasnosti okrog tega, da naj bi bili vsi glasovi prešteti že vsaj šestkrat. To ne drži, saj naj bi tolikokrat šteli le glasovnice, ki so prispele na volilno komisijo iz volišča, na katerem so lahko občanke in občani predčasno glasovali.

Aleš Bržan je tako (še vedno neuradno) novi župan Kopra, uradno bo to postal po potrditvi na občinskem svetu. Za dokončni razplet teh volitev bo torej potrebno počakati najprej sejo občinskega sveta, potem pa še morebiten razplet ostalih pravnih možnosti, ki jih ima na voljo Boris Popovič, seveda v primeru da se bo za njih odločil. 

Napeto sejo smo včeraj spremljali v živo na našem portalu. Več si poglejte v spodnjih video posnetkih.

Televizijski vklop Senčurja med sejo OVK.

Prva izjava, ki jo je med sejo podal Senčur.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koprčan |  08 .12. 2018 ob  18: 00
V rednem štetju so šteli pretežno ljudje od starega župana in normalno so v primeru dvoma naključno glas pripisali prejšnjemu. Zdaj ko štejejo komisijskoi pač morajo šteti objektivno. Mislim da bolj ko bodo števli, več bo glasov za Bržana.
Olek |  08 .12. 2018 ob  16: 59
-3
Na enem izmed regionalnih spletnih portalov sem prebrala, da se je odbor pri štetju 452 glasov zmotil za 10 glasov, tako da se samo po sebi poraja vprašanje, za koliko so se zmotili tudi pri štetju na drugih voliščih. Legitimna pravica vsakega kandidata je, sploh če se gre za razliko 7 glasov, da poda ugovor, saj mora biti na koncu volitev odpravljen najmanjši sum oziroma pomislek, da rezultat ni pravilen. Zato preseneča odločitev OVK-ja, da je pri taki majhni razliki, že zaradi higienskih razlogov, v celoti zavrnila ugovora obeh kandidatov. Povsem razumem Borisa Popoviča, da želi, ne glede na končni izid, volitve zaključiti brez sence dvoma o rezultatu ...
kaslc |  08 .12. 2018 ob  10: 20
Slabo za vas .Zdaj se bo potrebno udejstvovat na sto in en način.
Prihodki bodo padli za ~ 70%.Popušili v Izoli , Kopru ter Piranu.
Naslednjič se informirat in stavit na prave veze ,ali pa se malo vdržat in ne preveč odkrito navijat za svojega kandidate.
Tudi diskreditacije preko Požar porta vam niso uspele.
Komu boste pa sedaj pisali hvalospeve.
Še vedno vam pa ostane copy -paste novinarstvo.
max |  07 .12. 2018 ob  14: 25
31
Kakor koli se obrne zadeva, kjub nelogičnim obračanjem besed, ljudi ,ki zastopajo platno in škarje,se v razmišljajočih ljudeh poraja dvom o pravilnosti vseh volitev in o demokraciji nasploh, sprašujemo se, kako je sploh možno , da smo imeli toliko časa nedoraslega otroka za župana, glede na to da so vsake volitve prevladali argumenti proti njegovemu početju, mogoče je letos imel še največ šans, pa vendar je Koprčanom ratalo, no vsaj upajmo.