POPLAVE V SLOVENIJI PUSTILE POSLEDICE TUDI NA PORTUGALSKEM: V Volkswagnovi tovarni za več tednov ustavili proizvodnjo

Slovenija

V portugalski tovarni nemškega proizvajalca avtomobilov Volkswagen nameravajo zaradi pomanjkanja sestavnih delov za več tednov ustaviti proizvodnjo. Vzrok so poplave v Sloveniji, ki so močno prizadele slovenskega dobavitelja, je vodstvo zapisalo v internem sporočilu približno 5000 zaposlenim. Gre za podjetje KLS Ljubno, ki je dobavitelj Volkswagnu.

Glavni direktor KLS Ljubno Mirko Strašek je danes povedal, da ne ve, zakaj je portugalska podružnica Volkswagna zaustavila proizvodnjo, in napovedal, da se bo ta teden in v naslednjih tednih zaustavljalo še več trakov v evropski avtomobilski industriji.

KLS Ljubno je namreč velik dobavitelj zobatih obročev, s svojimi izdelki pa oskrbuje več kot 80 odstotkov avtomobilskega trga v Evropi, je dejal Strašek.

Poudaril je tudi, da se trudijo čim prej vzpostavitvi proizvodnjo po vodni ujmi, vendar za to potrebujejo še nekaj mesecev. Strašek se nadeja, da bi lahko del proizvodnje vzpostavili oktobra, vendar vseh kupcev še vedno ne bodo mogli oskrbovati s svojimi izdelki.

Mirko Strašek

"Tovarno še vedno čistimo in tega še ne bo kmalu konec. Najprej smo morali očistiti blato in odpadke, ki jih je nanesla poplava. Zdaj je na vrsti bolj natančno čiščenje. Osredotočeni smo na stroje in tehnološko opremo, ki jih postopoma skušamo spraviti v življenje, ampak ker je to vse elektronika in digitalizirana proizvodnja, bo treba te občutljive instrumente in elektronske naprave nadomestiti z novimi," pravi Strašek.

Kot je dodal, brez državne pomoči več kot 100 milijonov evrov škode po vodni ujmi ne bodo mogli sami sanirati, od zavarovalnice pa bodo prejeli komaj dva odstotka odškodnine.

Prekinitev proizvodnje v portugalski tovarni je predvidena v prvi polovici septembra in bo trajala nekaj tednov, je poročala nemška tiskovna agencija dpa, ki je prišla do internega sporočila zaposlenim v tovarni.

Po teh navedbah skupina Volkswagen "sodeluje z drugimi dobavitelji pri iskanju alternativ, da bi se lahko v prizadetih obratih čim prej vrnili k normalni proizvodnji". Poleg tega Volkswagen podpira dobavitelja v Sloveniji, da bo lahko ponovno vzpostavil proizvodnjo.

Volkswagnova hčerinska družba Autoeuropa, ki stoji v mestu Palmela pri Lizboni, je po navedbah nemškega koncerna ena največjih tujih industrijskih naložb na Portugalskem. Leta 2021 je Autoeuropa predstavljala 1,5 odstotka bruto domačega proizvoda Portugalske in štiri odstotke portugalskega izvoza. V Palmeli Volkswagen od leta 2017 izdeluje modele T-Roc.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija