POZOR VSEM, KI OSTANETE BUDNI, KO JE ČAS ZA NOČNE SANJE: Učinki gledanja v ekran pred spanjem

Trendi

Kakovosten spanec je ključen za vaše zdravje. Med spanjem se telo regenerira in obnavlja, kar prispeva k boljšemu delovanju organov in imunskega sistema. Spanec vpliva na duševno zmogljivost, saj pomanjkanje spanja povzroča stres, razdražljivost in težave s koncentracijo. Obenem dovolj dolg in kakovosten spanec pripomore k izgubi odvečne teže, saj nezadosten spanec vodi v prenajedanje in povišanje kortizola, hormona, ki med drugim vpliva na povečanje deleža telesne maščobe. V nadaljevanju izveste, na kakšne načine gledanje v ekran pred spanjem vpliva na vaše možgane. 

S pogledom na zaslon pred spanjem vsrkate celoten tok fotonov, ki možganom sporočajo, naj ostanejo budni, čeprav je čas za počitek. "Ko ljudje svoje oči izpostavijo takšni svetlobi, to možganom sporoči, ostanite budni, ni še čas za spanje", pravi Dan Siegelklinični profesor psihiatrije na Medicinski fakulteti UCLA.

Preprečite naravni proces

Ko je čas za spanje, možgani naravno proizvajajo melatonin, ki vam omogoča, da se "izklopite", a z uporabo digitalnih informacij preprečite ta naravni proces. Prav zato se v postelji vse pogosteje obračate in iščete udoben položaj za miren spanec, ki lahko včasih traja več ur, piše Business Insider. Škoda zaradi tega pa se žal ne pozna le v utrujenosti in zmanjšani koncentraciji naslednji dan. S tem, ko ostanete budni, ko bi morali spati, nevronom ne dovolite počitka, spremljajočim nevroglialnim celicam pa onemogočite čiščenje toksinov, ki jih nevroni oddajajo čez dan.

Kaj se zgodi, če premalo spite

Če ne spite vsaj sedem do devet ur, se toksini zadržujejo v možganih in telesu, in prav to se dogaja v telesu 95 odstotkov ljudi. Obstaja majhen odstotek ljudi, ki so genetsko drugačni in ne potrebujejo toliko spanca, vendar velika večina potrebuje sedem do devet ur spanja. Vse, kar je manj kot to, povzroči pomanjkanje energije, spomin je oslabljen, sposobnost uspešnega reševanja težav je zmanjšana, inzulin, ki pomaga uravnavati metabolizem podivja. Namesto, da pred spanjem brskate po telefonu, raje berite knjigo ali poslušajte glasbo. Z brskanjem po telefonu pa končajte vsaj eno uro pred spanjem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija