PRAVOSODNO MINISTRSTVO PREVZEMA KATIČEVA: 300 zahtevkov sodnikov za rešitev prikrajšanj pri plačah danes na državno odvetništvo

Slovenija

Katičeva, ki jo je DZ na ministrsko funkcijo s 45 glasovi za in 18 proti potrdil v torek, je ob izvolitvi poudarila, da vodenje ministrstva prevzema v zahtevnem obdobju.

Med izzivi, ki jo čakajo, je izpostavila uresničitev odločbe ustavnega sodišča o sodniških plačah, kar bo vlada poskusila rešiti s posebnim zakonom, in sicer v prvi polovici leta. Že za danes je nova ministrica napovedala srečanje s predsednikom vrhovnega sodišča Miodragom Đorđevićem, v četrtek pa se bodo o uresničitvi ustavne odločbe pogovarjali s predstavniki pravosodja.

Medtem pa bodo predstavniki Slovenskega sodniškega društva danes na državno odvetništvo predali več kot 300 zahtevkov sodnikov za mirno rešitev glede prikrajšanja pri plačah. 62 dni od izteka roka za uresničitev omenjene ustavne odločbe tako sodniki nadaljujejo protestne aktivnosti in pozivajo "k spoštovanju sodnih odločb in s tem vladavine prava".

Katičevo sicer čakajo še številne druge naloge. Na ministrsko funkcijo, ki jo je zasedala že v vladi Marjana Šarca, se namreč vrača v času, ko pravosodni resor pretresajo številne afere, povezane z upravljanjem državnega premoženja. Javnost bo pozorno spremljala zlasti, kako se bo lotila sanacije spornega milijonskega nakupa stavbe na Litijski cesti, zaradi katerega je s funkcije odneslo njeno predhodnico. Nova ministrica bo tako med drugim morala dokazati, da ni le podaljšana roka SD in da stvari ne bo pometala pod preprogo, kar je obljubila tudi v svoji predstavitvi pred odborom DZ za pravosodje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija