PREKOMERNO UŽIVANJE SOLI: To so posledice, ki si jih ne želite

Trendi

Sol, v primernih količinah, je ključen sestavni del uravnotežene prehrane, saj vsebuje natrij, pomemben mineral za pravilno delovanje telesa. Natrij je vpleten v regulacijo tekočin, delovanje mišic, prenos živčnih impulzov ter vzdrževanje ustrezne ravni krvnega tlaka. A prekoračitev te meje ima lahko negativne posledice.

Povišan krvni tlak:

Pretirano uživanje soli povečuje tveganje za visok krvni tlak, saj natrij zadržuje vodo v telesu, kar poveča volumen krvi in tlak v arterijah. Visok krvni tlak pa povečuje nevarnost za srčno-žilne bolezni.

Tveganje za ledvične težave:

Prekomerna sol obremeni ledvice, ki morajo filtrirati in izločiti odvečno sol. To lahko sčasoma vodi do razvoja ledvičnih težav.

Povečano tveganje za osteoporozo:

Pretirano uživanje soli je povezano z večjim izločanjem kalcija preko urina, kar lahko vodi v izgubo kostne gostote in poveča nevarnost za osteoporozo.

Dehidracija:

Pretirana sol v telesu lahko povzroči dehidracijo, ker privlači vodo. To še posebej velja pri visokem vnosu soli brez ustrezne hidracije, kar negativno vpliva na organe in presnovne procese.

Tveganje za želodčne težave:

Preveč soli lahko draži želodec in poveča nevarnost za razjede ali gastritis.

Ledvične težave:

Pretirano uživanje soli lahko obremeni ledvice, poveča tveganje za nastanek ledvičnih kamnov in poslabša delovanje ledvic.

Priporočena dnevna količina soli:

Odraslim se priporoča približno pet gramov soli dnevno (približno ena čajna žlička), pri tistih s specifičnimi zdravstvenimi težavami, kot je visok krvni tlak, pa je priporočljivo še bolj omejiti vnos. Pomembno je paziti na prehrano, zmanjšati vnos soli s pametnimi prehranskimi izbirami - manj predelane hrane, zmerno soljenje hrane in izogibanje visokosolnim živilom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  17 .02. 2024 ob  17: 56
Na pico lahko malo soli?