PRELESNIKOVA PO NOV MANDAT? Zelena luč komisije tudi za imenovanje Čeferina za ustavnega sodnika

Slovenija

Mandatno-volilna komisija DZ je danes dala zeleno luč imenovanju Mojce Prelesnik za informacijsko pooblaščenko, izvolitvi Roka Čeferina za sodnika ustavnega sodišča ter imenovanju Petra Goloba za predsednika Državne volilne komisije. Potrdila je tudi končne izide evropskih volitev. DZ bo o sklepih komisije predvidoma odločal na junijski seji.

Predlog predsednika republike za imenovanje Mojce Prelesnik za še en mandat na položaju informacijske pooblaščenke je mandatno-volilna komisija na današnji redni seji sprejela brez razprave. Z devetimi glasovi proti štirim je DZ predlagala, naj podpre imenovanje Prelesnikove za nov petletni mandat, ki začne teči 17. julija.

Z desetimi glasovi proti šestim pa je mandatno-volilna komisija sprejela sklep, s katerim predlaga DZ, da za sodnika ustavnega sodišča na mesto Etelke Korpič-Horvat, ki ji poteče devetletni mandat, izvoli Roka Čeferina.

Čeferina je predsednik republike Borut Pahor po posvetovanjih s poslanskimi skupinami izbral med tremi kandidati, predlog za njegovo imenovanje pa je v DZ poslal v ponedeljek.

Zaradi predčasne razrešitve predsednika Državne volilne komisije (DVK) Antona Gašperja Frantarja, ki dolžnosti opravlja do zaključka evropskih volitev, je treba za preostanek mandata DVK imenovati novega predsednika. Mandatno-volilna komisija v danes sprejetem sklepu predlaga DZ, da za predsednika DVK imenuje Petra Goloba, dosedanjega namestnika predsednika DVK, ki se je edini prijavil na poziv. Funkcija namestnika mu bo z imenovanjem na položaj predsednika DVK prenehala.

Komisija tudi predlaga DZ, da za člane sveta Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) predlaga Primoža Pinozo, Dragana Kesiča, Gorazda Čibeja in Mojco Majič, ki jim šestletni mandat začne teči 15. julija. Kandidate je DZ predlagala vlada.

Na vprašanje poslanca Marka Pogačnika (SDS), ali bi bil po imenovanju ustanovnega člana SMS Gorazda Čibeja ATVP še vedno neodvisen organ, je državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja pojasnil, da je vlada ocenila, da bo neodvisnost ATVP zagotovljena.

Mandatno- volilna komisija je tudi potrdila izvolitev Franca Bogoviča (SLS), Milana Brgleza (SD), Tanje Fajon (SD), Klemna Grošlja (LMŠ), Irene Joveve (LMŠ), Ljudmile Novak (NSi), Romane Tomc (SDS) in Milana Zvera (SDS) za nove evropske poslance iz Slovenije.

Ker sta dva novoizvoljena evroposlanca, Milan Brglez in Ljudmila Novak, tudi poslanca državnega zbora, jima bo ob potrditvi mandata v Evropskem parlamentu prenehal mandat v državnem zboru.

Ni pa mandatno-volilna komisija danes razpravljala o predlogu poslanske skupine Levica za razširitev dnevnega reda seje s točko izvajanje 12. člena zakona o poslancih, ki govori o prenehanju mandata poslanca in se nanaša na poslanca madžarske narodne skupnosti Ferenca Horvatha.

Predsednik mandatno-volilne komisije Ivan Hršak je pojasnil, da predlog Levice ne izpolnjuje poslovniških pogojev za odločanje o razširitvi dnevnega reda seje, zato ga ne more dati v obravnavo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija