PRENOVLJEN KATALOG BOLEZNI: WHO uvrstil odvisnost od računalniških iger na seznam duševnih motenj, transspolnost izbrisal

Svet

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki je ta teden predstavila prenovljen katalog 55.000 bolezni, poškodb in vzrokov smrti, je na seznam duševnih in vedenjskih motenj uvrstila tudi odvisnost od računalniških iger. Motnja igranja video iger je priznana kot patološko stanje, ki lahko človeka zasvoji prav tako kot kokain.

V katalogu so navedli simptome, ki naj bi zdravnikom in drugim, pomagali postaviti diagnozo, da igranje ni več le način preživljanje prostega časa. Odvisniki od računalniških iger tako med drugim prilagodijo svoj življenjski slog glede na potrebo igranja iger, čeprav ima to negativne posledice. Tovrstno obnašanje pa mora trajati več kot leto, da se lahko klasificira kot odvisnost.

Tako industrija kot nekateri strokovnjaki nasprotujejo uvrstitvi odvisnosti od računalniških iger na seznam duševnih bolezni, češ da primanjkuje znanstvenih dokazov.

Odvisniki izgubijo nadzor, v tem primeru ne morejo nehati igrati, osredotočeni so le na igro in izključujejo vse drugo okoli sebe. V skrajnih primerih se niti ne premaknejo stran od ekranov ter posledično prenehajo obiskovati šolo, izgubijo službo in se socialno izolirajo od bližnjih, ki niso del igralne skupnosti. Glede na dosedanje ugotovitve WHO je večina odvisnikov mladih moških, veliko še najstnikov.

WHO transspolnost izbrisala s seznama duševnih bolezni 

WHO je v prenovljeni katalog sicer prvič uvrstil tudi motnjo kopičenja, ko posamezniki kompulzivno kopičijo razne stvari in šaro, ter priznal pomen tradicionalne medicine. S seznama duševnih bolezni pa je umaknil transspolnost. Ob tem so pri WHO izrazili upanje, da bo to zmanjšalo stigmo, ki spremlja transseksualce.

Organizacija je tokrat prvič po 90. letih minulega stoletja prenovila katalog bolezni, poškodb in vzrokov smrti, novi dokument pa vsebuje več novih poglavij. Med njimi je tudi poglavje o spolnem zdravju. Novi katalog bodo članicam ZN v potrditev predložili na naslednji svetovni zdravstveni skupščini v Ženevi maja prihodnje leto. Če ga bodo sprejele, bo v veljavo stopil s 1. januarjem 2022.

Deli novico:

bingobongo |  21 .06. 2018 ob  12: 49
to ni bolezen-je pa vsekakr motnja
Ljudije ki so toliko obsedeni |  20 .06. 2018 ob  14: 33
S svojim telesom in spolno identiteto, so pomojem bolani. Transsekcualci so najbolj seksisticne osebe kar jih je.