PRIHAJA PRVA IZDATNEJŠA POŠILJKA SNEGA: Ker bo hladno, ga tudi po nižinah ne bo zelo hitro pobralo

Slovenija

Prvi sneg je danes zjutraj dosegel nižine, a je za ljubitelje zasneženih pokrajin bilo veselje zelo kratko. Nova pošiljka naj bi nižine dosegla v soboto popoldne, ko se nam obeta tudi prvo letošnje izdatnejše sneženje, so sporočili iz Agencije za okolje. "Kot je znano, meteorologi zaradi njegovih klimatskih značilnosti december v celoti štejemo za zimski mesec in letos bo začetek meteorološke zime to vsekakor upravičil," pravijo na Agenciji.

Jutri bo še deževno, zelo toplo in povsem jesensko, a sobota bo prinesla preobrat v vremenskem dogajanju. Izrazita hladna fronta se bo iznad območja Alp pomikala nad Slovenijo, nad severnim Jadranom bo nastalo tudi samostojno ciklonsko območje. To pa je pravi recept za obilne padavine in hitro spuščanje meje sneženja.

"Današnji izračuni meteoroloških modelov so med seboj za potek sobotnega vremena nekoliko bolj usklajeni, kot so bili včeraj. Sobotno jutro bo predvidoma v večjem delu Slovenije še dokaj toplo, le na severovzhodu se bo pri tleh že občutil hladen severovzhodni veter. Meja sneženja bo še zelo visoko, predvidoma nad 2000 m nad morjem," napovedujejo mateorologi.

V soboto dopoldne se bodo padavine od severa krepile, do sredine dneva bo na alpskih prelazih proti Avstriji dež že prešel v sneg. Nato se bo naglo hladilo in v nekaj urah se bo popoldne meja sneženja spustila do nižin v večjem delu notranjosti, najkasneje v Beli krajini. Po nižinah v notranjosti bo do sobotnega večera najverjetneje zapadlo od 5 do 15 cm južnega snega. Količina snega bo z nadmorsko višino naraščala, saj bo tam sneg zaradi nižjih temperatur bolj suh in se bo manj sesedal.

V sredogorju in tudi v nekaterih alpskih dolinah lahko do noči na nedeljo krajevno zapade tudi blizu pol metra snega. Tam bo sneg pomenil dobro osnovo za skorajšnji začetek smučarske sezone. Ker bo sledilo nekajdnevno hladno obdobje, snega tudi po nižinah ne bo zelo hitro pobralo.

Napoved za celotno zimo sicer kaže, da bo v Evropi snega manj kot lansko leto, z izjemo Skandinavije, Vzhodne Evrope in Alp. December se bo ponekod začel s padavinami, tudi v Sloveniji naj bi padlo nekaj snega, nič pa ne kaže na presežke. Bo pa zato januarja na Balkanu več snega kot decembra, no, v Sloveniji kaže, da ga bo manj kot ob koncu letošnjega leta. Dobro pobeljene bodo le Alpe.

Večje pošiljke snega lahko pričakujejo v zahodnem delu Panonske nižine februarja, a bodo ti vplivi na Slovenijo zelo majhni, bolj jih bodo čutili na Hrvaškem in Madžarskem. Februar bo reven s snegom za večino Evropejcev, z izjemo Skandinavcev in Rusov.

Je pa obilno postregel sneg z neurji v zadnjih dneh novembra v Nemčiji in Avstriji, kjer so poročali o več prometnih nesrečah in težavah v prometu. Dve nesreči sta minuli ponedeljek terjali smrtne žrtve. V višje ležečih krajih Avstrije je v minulih dneh zapadlo 1,5 metra snega, kar je povečalo nevarnost snežnih plazov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija