PRIMORSKI PROIZVAJALEC MOCARELE SE ŠIRI: Z odprtjem tretje linije se bo količinski obseg proizvodnje povečal za 50 odstotkov

Slovenija

V družbi Ekolat, nekdanji Mlekarni Vipava, letno iz okoli 25 milijonov litrov slovenskega mleka izdelajo 4,5 milijona kilogramov mocarele. Izdelujejo jo na dveh polno operativnih linijah, kmalu bodo dodali še tretjo. S tem se bo količinski obseg proizvodnje povečal za 50 odstotkov. Do konca leta načrtujejo popolno avtomatizacijo.

V družbi izdelujejo mocarelo od prevzema italijanskega Trevisanalata leta 2013. Zaposlujejo predvsem domače delavce, kar 97 odstotkov proizvedene mocarele pa prodajo v tujino, predvsem Italijo. Od leta 2017 je Ekolat v lasti italijanske družbe Sabelli, ki zaseda drugo mesto po deležu proizvedene mocarele v Italiji.

Prokurist Peter Selčan je danes na novinarski konferenci v Vipavi povedal, da so na začetku postavili dobre temelje, da lahko proizvodnja raste. Župan občine Vipava Anton Lavrenčič pa je poudaril dobro sodelovanje s podjetjem, ki je ena največjih gospodarskih družb v občini.

V letu 2024 praznuje podjetje Ekolat deset let svojega delovanja. V letu 2014 je slovensko-italijanska družba, ki je del...

Objavil/a Anton Lavrenčič, župan Občine Vipava dne Torek, 21. maj 2024

Proizvodnja mocarele je izrazito sezonska, a kot je poudaril namestnik vodje obrata Matej Premrl, od začetka sodelovanja z italijansko trgovsko verigo Coop lani jeseni vedno več mocarele proizvedejo tudi izven sezone. "Trenutno je v podjetju zaposlenih 45 ljudi, ki predvsem prihajajo iz lokalnega okolja, poleti pa zaposlimo še nekje od 10 do 15 sezonskih delavcev in študentov," je dejal.

Družba Sabelli vlaga v razvoj. V kratkem bodo tako dobili tretjo proizvodno linijo. "Naslednji korak je avtomatizacija proizvodnje. Do konca leta bo vse, razen pakiranja v škatle, avtomatizirano. Torej stremimo k temu, da se proizvoda ne dotikamo 'od krave do kupca'," je še pojasnil Premrl.

Na slovenskem trgu je na voljo Ekolatov izdelek Cvet, večino vipavskih mocarel pa prodajo v tujino, poleg Italije še v Savdsko Arabijo, Veliko Britanijo in države na severu Evrope.

Mleko je v 95 odstotkih slovensko, le v poletnih mesecih, ko je povpraševanja več, v proizvodnjo vključijo tudi mleko iz Madžarske. Pri dobavi jim pomaga Združenje kmetijskih zadrug Mlekop. Letno obdelajo približno 25 milijonov litra mleka, zmogljivost proizvodnje je 150.000 litrov na dan. Z novo linijo se bo to še povečalo.

V soboto, 25. maja, bo v mlekarni dan odprtih vrat, na katerem si bodo povabljeni lahko ogledali proizvodnjo mocarele.
 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija