PRVO DRIVE-IN TESTIRANJE NA OBALI V ZD PIRAN: V Kopru le povzeli po začetnem nestrinjanju

Koper

V Zdravstvenem domu (ZD) Koper, ki je ena od vstopnih točk za testiranje okužb s covidom-19, so na predlog sodelavcev uvedli jemanje brisov po sistemu drive-in. S tem privarčujejo tako čas zaposlenih in pacientov kot tudi opremo, pravi strokovna direktorica ZD Koper Ljubica Kolander Bizjak. Čas enega testa so skrajšali iz 30 na približno 10 minut.

Po novem sistemu testiranj izbrani zdravnik, na katerega se pacient obrne, najprej vzame vse potrebne podatke in če se odloči za testiranje na koronavirus, pokliče zdravnika, ki je v zdravstvenem domu na triaži za brise, in mu da podatke pacienta. Iz zdravstvenega doma nato pokličejo pacienta in mu povedo, ob kateri uri naj pride na odvzem brisa, je postopek opisala Kolander Bizjakova.

S tem ne prihaja do zamud, bolnik pa ne čaka po nepotrebnem. Sistem je bolj racionalen tako za paciente kot za zdravstvene delavce, nenazadnje pa z njim lahko privarčujejo tudi z zaščitno opremo.

Drive in testiranja so uvedli prav na predlog sodelavcev, ki so delali na mestu za odvzem brisov. Pri klasičnem testiranju v zabojniku je bilo namreč treba prostor po vsakem testu prezračiti za vsaj 15 minut, ga očistiti in na koncu opraviti še razkuževanje. Na ta način so lahko opravili en bris na pol ure, zdaj pa so ta čas skrajšali na vsega 10 minut, je pojasnila strokovna direktorica.

Testiranja opravljajo na dveh lokacijah, in sicer pred enoto na koprski Bonifiki ter ob dela prostih dnevih pred urgenco v izolski bolnišnici. Število testiranj ves čas ostaja približno enako. Tako opravijo povprečno 40 brisov na dan, včasih tudi do 60. Če bi posamezno testiranje trajalo pol ure, bi se sistem "zamašil", je dodala Kolander Bizjakova.

Pacienti po odvzemu brisa dobijo sicer tudi pisna navodila glede samoizolacije, dokler ne prejmejo izvida, je še navedla strokovna direktorica koprskega zdravstvenega doma.

Po objavi članka pa smo v uredništvo prejeli sporočilo iz Zdravstvenega doma (ZD) Piran. V njem je pomočnik direktorja za področje zdravstvene nege Marko Grdina zapisal, da drive-in sistem v slovenski Istri najbrž kot prvi v Sloveniji ni uvedel ZD Koper na pobudo sodelavcev, temveč ZD Piran.

"Točka za odvzem brisov za slovensko Istro je v Kopru ob delovnikih, ob sobotah nedeljah in praznikih pa le-ta poteka v Urgentnem centru Izola, kjer delujemo vsi trije obalni zdravstveni domovi (Koper, Izola in Piran)," pojasnjuje Grdina, ki dodaja, da je ZD Piran s 14. marcem kot prvi uvedel drive-in sistem jemanja brisov kljub začetnemu nestrinjanju ZD Koper.

"Ker se je ta sistem iz naših izkušenj kot iz izkušenj iz tujine izkazal za izredno učinkovitega, ga je kasneje povzel še ZD Koper," še dodaja Grdina.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija