PSIHOLOG O TRAGEDIJI V PRISOJAH: Pri zavrti agresivnosti ta ob kakem dogodku privre na dan; pri nas se skriva, kaj se dogaja v družini

Slovenija

V nedeljo je Primorsko pretresla tragedija v Prisojah, kjer je domačinka zjutraj naletela na žensko in moško truplo pod balkonom, pred tem pa naj bi se iz stanovanja, kjer sta pokojna prebivala v izvenzakonski skupnosti, slišalo kričanje. Danes Slovenijo pretresa sinočnji trojni družinski umor v Jančah. Družinska situacija je po besedah psihologa Petra Umka vedno nekaj posebnega, družinski umori pa so pogosto povezani z doživljanjem stresa v družinskem okolju. Ob tem je pojasnil, da je pri družinskih morilcih okolica v glavnem presenečena, kaj so storili, da pa je pri nas značilno, da nesporazumi ostajajo za štirimi stenami doma.

Primorsko še vedno petresa tragedija v Prisojah.

Kot je pojasnil Umek, v Sloveniji sicer ni veliko število umorov in ubojev, največ jih je ravno znotraj družinskega kroga, a so tako ekstremna oziroma množična dejanja, kot je bilo ponedeljkovo, redka.

Razlogi za takšne tragedije so po njegovih navedbah zelo različni. Lahko so povezani z zapuščino ali drugimi neurejenimi družinskimi razmerami (tudi nasiljem), ki v nekem trenutku eskalirajo. Lahko pa je predvsem pri mladih razlog osebna stiska, če se ne počutijo sprejete, če se počutijo zaničevane, če menijo, da starši dajejo prednost drugemu otroku. Osebna stiska je lahko povezana tudi s finančnimi razlogi, izgubo službe, alkoholom, drogami, je naštel Umek.

Umek: pogoste si izpovedi sosedov, da takega dejanja od storilca ne bi pričakovali

Za ponedeljkov primer z Janč, ko je 22-letnik ubil starša in sestro, nato pa sodil še sebi, je po Umkovem mnenju težko reči karkoli o razlogih, če ne poznamo okoliščin. Dodal je le, da bi lahko šlo za nasilje, glede na to, da je imela sestra še toliko možnosti, da je poklicala policijo, in da je imel storilec dostop do orožja, ki je bilo doma.

Ob tovrstnih dogodkih so pogoste izpovedi sosedov, da takega dejanja od storilca ne bi pričakovali, da nič ni kazalo na to. Tudi v ponedeljkovem primeru je policija sporočila, da storilca doslej še ni obravnavala za kazniva dejanja, prav tako nima podatkov, da bi imeli znotraj družine kakšen spor. "Vse, kar se dogaja v družini, se pri nas skriva, ostane za štirimi stenami," je slovensko značilnost opisal Umek.

ZAČENJA SE KURILNA SEZONA: Tukaj so razlogi za prehod na toplotno črpalko

Oskrba s toploto je v našem življenju zelo pomembna Ko vstopimo v hladno okolje, naše telo prerazporedi kri do trupa in tako ščiti ter ohranja toploto vitalnih organov. Hkrati telo omejuje pretok krvi v kožo, kar pomeni, da lahko dlje časa zadržimo več notranje toplote.

Na vprašanje, ali bi bilo mogoče zaznati težave in tragedijo preprečiti, je odgovoril, da bi to, da je nekaj narobe, lahko najbolj zaznali starši, ampak da ti v nekaterih primerih stvari ne jemljejo preveč resno ali pa jih poskušajo urediti na nepravi način, na primer s pritiski, grožnjami, zato lahko potem te stvari eskalirajo. V nekaterih primerih starši tudi ne prosijo denimo za strokovno pomoč, ker bi bila to lahko sramota za celo družino. "Dokler ne bomo zvedeli, kaj se je prej dogajalo v družini, ne bomo mogli pravzaprav nič kaj dosti povedati o tej tragediji," je poudaril psiholog.

Družinski umori so pogosto povezani z doživljanjem stresa v družini

Opozoril je, da lahko v primeru zavrte agresivnosti ta ob kakem dogodku privre na dan in se potem nekdo znese nad svojimi bližnjimi, lahko tudi v afektu, ter se šele potem zave, kaj je naredil. Zato po njegovih besedah ni nič nenavadnega, da si storilec v teh primerih sodi sam ali da tudi sam pokliče policijo, če se svojega dejanja zaveda in ima vsaj malo občutka vesti. To se pogosto zgodi predvsem v primeru razdrtih partnerskih odnosov, ko moški ne prenese, da je nekdanja partnerka z drugim, zato ubije njo in nato še sebe, je pojasnil Umek.

Družinski umori so po njegovih besedah pogosto povezani z doživljanjem stresa v družinskem okolju, storilci pa niso nujno agresivni. Kot je pojasnil, so med tudi taki, ki so bolj ali manj mirno živeli, morda gre za bolj introvertirane tipe osebnosti, ki navznoter rešujejo svoje stiske in težave, ko pa tega ne zmorejo več, eskalirajo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  11 .11. 2020 ob  12: 18
V centru Izole je tudi lezalo truplo,ne vem kako se zadeve odvijajo
Stric iz ozadja |  10 .11. 2020 ob  18: 09
17
Na splošno so ljudje nesposobni in nepripravljeni sprejeti in spopasti se z realnostjo: čustva, odnosi,.... Naš izobraževalni sistem je usmerjen v matematiko, zgodovino, zemljepis, biologijo,... NE PRIPRAVI LJUDI NA VSAKDANJE IZZIVE. Pri tem jim v veliki meri pomagamo/jo starši, ki z otroki in mladostniki nimajo in ne znajo več vzpostaviti normalnega družinskega in kulturnega odnosa (spoštovanje, avtoriteta,komunikacija,....). Če želimo v nekaj desetletjih popraviti ta trend moramo kot prvo spemeniti izobraževalni sistem in v osnovnih šolah pričeti z učenjem osnov sorejemanja in dajanje ter kazanja čustev, osnov in veščin komunikacije, odnosov v družini, službi/delovnem mestu, okolici,... ter popolnoma opustiti sedanje "moderne/in" trende LGBT, večspolnosti, enospolnih staršev..... ter pričeti uveljavljati pristne in naravne družinske vrednote. Trenutno imamo med nami ZELO VELIKO čustvenih in komunikacijskih invalidov.