S tortami do sladkega uspeha

Tijana Despinić je mamica dveh čudovitih otrok, ki obožuje peko in dekoracijo raznoraznih sladkih dobrot. Njeno vesolje se vrti okrog njenih dveh otrok, vendar se v njem najde tudi kakšna urica, ki jo posveti svoji strasti za peko in dekoracijo sladic. Sedaj svoje izkušnje deli preko tečajev tudi drugim, zanimanje za dekoracijo in peko tort pa je kot kaže visoko, saj so tečaji vedno dobro obiskani.

Martinova torta clanek

 

Dobrodelno društvo Sladki nasmehi so pred časom ustanovile štiri mamice. Njihovo poslanstvo je otrokom s tortami in drugimi slaščicami v težkih trenutkih pričarati sladek nasmeh. Bolnim, revnim in otrokom s posebnimi potrebami želijo za njihove rojstne in druge posebne dni podariti torte in jim tako vsaj za hipec odčarati bolečine.

Po veliko urah, preživetih na internetu in v kuhinji, se je odločila ustvariti sladki kotiček, kjer želi z vsemi zasvojenimi s peko in dekoracijo tort ter sladkih dobrot deliti vso "kilometrino" oziroma sadove. »S peko tort sem pričela čisto slučajno, ko je imel moj sinček šest mesecev sem spekla eno torto, toliko da se zberemo v družinskem krogu,« je povedala Tijana o svojih prvih korakih v svetu tort in dekoracij. Pričela je brskati po internetu v iskanju raznih receptov, tako je v prvem delu temeljilo vse bolj na raziskovanju. Tako je izkoristila razne rojstne dneve, da je svoje domislice spravila v prakso. Razmišljala je tako tudi o svoji slaščičarni, vendar glede na to, da ima sedaj še majhne otroke in ne želi zamuditi njihovega odraščanja, to ni prišlo v poštev.

Tijana Despinić clanek
"Tukaj gledamo predvsem na ceno, čeprav bi vsak z veseljem imel tudi lepo in unikatno torto. Žal se ljudje še vedno ne zavedajo, koliko dela in truda je vloženega v izdelavo ene same torte. In ker mi masovna in brezosebna izdelava tort ne bi dala nikakršnega zadovoljstva, sem svoje sanje o lastni slaščičarni trenutno dala na stran," pove Tijana Despinić.

Enostavne, a s prepoznavnim slogom
"Pri nas torte niso toliko cenjene kot v ZDA, recimo. Američani so za lepe torte pripravljeni odšteti veliko denarja, zaradi tega si lahko njihovi slaščičarji privoščijo butično prodajo, da ves teden porabijo na eni torti in še vedno lahko od tega živijo," je povedala Despinićeva o slaščičarski tradiciji onkraj luže. Fotografije svojih tort je pričela objavljati na svojem blogu. Ko je videla, da si veliko ljudi želi spoznati in obvladati veščine peke in dekoracije tort je organizirala prvi tečaj, ki je doživel velik uspeh.

Tako je kasneje organizirala še dva tečaja na Obali, enega v Ljubljani in enega na Štajerskem. Prijavnina za štiriurni tečaj je 50 evrov. V to ceno je vključeno vse, od brošure, materiala in pripomočkov. Med priljubljene torte glede na okuse je omenila sadne, čokoladne, z jogurtovo kremo in z nutellino kremo in lešniki. Glede motivov je pa izbor kar pester, čeprav se pri otrocih ponavljajo razni risani junaki ali določene figure, je pri odraslih dovoljena večja mera kreativnosti in možnost, da sama išče nove ideje in izzive. Drži se tega, da mora biti izvedba torte enostavna, vendar s prepoznavnim slogom.

Deli novico:

tita |  27 .04. 2014 ob  11: 26
za videti so res lepe, samo meni ta sldkorna zadeva s katero oblikujejo niti malo ni vsec zato imam raje klasicne torte....
Jasmina |  26 .05. 2012 ob  10: 09
Ne samo, da so čudovitega videza, so fantazija dobrega in zdravega okusa. Hvala, da nas razveseljuješ s svojimi dobrotami!!
Tijana |  25 .05. 2012 ob  23: 28
Mojca in Nataša hvala za spodbudne besede in tudi vama želim še veliko sladkega ustvarjanja.:) Hvala tudi tebi Super ;) Jasna tečaj bom na Obali ponovila v jeseni. Piši mi prosim na torteinto@gmail in pusti svoje podatke, pa ti z veseljem pošljem vabilo, ko bo termin znan. Lep pozdrav, Tijana
Jasna |  25 .05. 2012 ob  22: 55
Kdaj bo spet kakšen tečaj na Obali? Me zanima, bi se ga rada udeležila.
Super |  25 .05. 2012 ob  13: 36
Bravo Tijana. Te ne poznam, ampak bi te pa rad spoznal!
Nataša |  25 .05. 2012 ob  12: 01
Tijana.., kar z takim veseljem in duhom naprej. Ni je čez domačo torto v kateri je ljubezen, strast do usvarjanja in poglobljenega tuhtanja, kakšno torto za osebo ki jo dobi... Se strinjam, da so naše torte premalo cenjene, tudi sama doživljam enake izskušne, pa če prau pečem samo za znance.Vsi bi imeli lepo, dobro, takšno kod je še ni imel nihče, predvsem pa poceni. To tazadnje se pa velikokrat kreše z naštetim... Še vedno pa sem mnenja, da pa je otroško navdušenje največje plačilo :)... Lep pozdrav iz Štajerske
Mojca |  25 .05. 2012 ob  11: 49
Krasne tortice ustvarjaš- tudi sama z enakim veseljem ustvarjam take sladke mojstrovine in točno vem koliko dela in truda gre zanje. Še veliko delovnega uspeha in volje ti želim na tvoji sladki poti. Lp iz Gorenjske