SE STRINJATE S PREDLOGOM? Plačani naj bodo glede na število pregledanih pacientov (ANKETA)

Slovenija

Zaradi zdravniške stavke, ki traja že četrti teden, je prišlo do odpovedi pregledov, operacij in neizvajanja bolniških napotitev, kar postaja zaskrbljujoče za paciente, ki ne morejo do svojega zdravnika. O stavki, ki se ves čas zaostruje, se pojavljajo različna mnenja, pri čemer nekateri izražajo podporo stavkajočim, drugi pa so kritični, saj stavka vse bolj vpliva na paciente. Nekateri so mnenja, da se nakopičene težave v javnem zdravstvu z zahtevami zdravnikov ne bodo rešile, zato se pojavljajo tudi razne pobude, kako jih reševati.

Na spletni strani predlagamvladi.si se je pojavila pobuda državljana, ki predlaga, da se za zdravnike v družinskih in specialističnih ambulantah uvede plačilo glede na število pregledov pacientov na dan. Po njegovem mnenju je sedaj urejeno tako, da je zdravnik plačan, ne glede na to, koliko se pri svojem delu 'pretegne'.

Navedel je primer iz celjske urgence, kjer naj bi se en zdravnik zaprl v ordinacijo in pregledal le enega pacienta na nekaj ur, ostali pacienti pa da so čakali v čakalnici. Sam pa naj bi dobil toliko plače, kot da bi pregledal vse paciente. Ob tem je dodal, da nihče ne preverja dela zdravnikov. Zato je po njegovem mnenju to tisti problem, zaradi česar se čakalne dobe le enormno podaljšujejo.

V nadaljevanju je državljan podal pobudo, da je potrebno ukiniti neomejeno število ur v pripravljenosti ali dežurstvu, saj se oboje zlorablja. "Pripravljenost in dežurstvo nista nič drugega, kot le 'kasiranje' denarja. Malo je takšnih primerov, da se takoj ukrepa. In zato veliko zdravnikov, da bi še dodatno zaslužili, to počne," je izpostavil.

Dodal je, da se starejšim od 55 let in staršem otrok do treh let starosti, ki jim ni treba opravljati nočnega dela, ne sme nalagati nadur in se jim ne sme prerazporejati delovnega časa: "Le zakaj bi bili zdravniki izjema?"

Na koncu je izpostavil še preobremenjenost v javnih ambulantah in se vprašal, zakaj zdravnikom ni problem še dodatno delati v privatnih ambulantah: "Tako, da se po tem ve, v katerem grmu tiči zajec."

Kaj pa vi, se strinjate s tem, da se za zdravnike uvede plačilo gleda na število pregledanih pacientov na dan in da se ukine neomejeno število ur v pripravljenosti ali dežurstvu? Svoje mnenje lahko delite v spodnji anketi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  11 .02. 2024 ob  17: 25
Kako je sedet pri telefonu in cakat kdaj bo zazvonil?
Sej razumem si ko pes na verigi,karkoli gres delat je 50-50 al bo zneslo al ne,bog nedaj da gres laufat par krogov po bonifiki in na koncu,ajde pridi akcija 6ur te caka.
To jih.bolj.najeda kot placa,vsakega bi.
joe jaxson |  09 .02. 2024 ob  23: 35
ENO JE FREKVENCA, DRUGO JE KVALITETA IN TRETJE JE PRISOTNOST/ODSOTNOST IN NADURE ! TOREJ VKLJUČIT TUDI OCENO / ZADOVOLJSTVO PREGLEDANIH PACIENTOV/STRANK GLEDE NA POGODBENI DELOVNI ČAS VS NADURE VS ODSOTNOST (BOLNIŠKE ALI DRUGO (IZOBRAŽEVANJE, DOPUSTI IPD), PA DA VIDIMO REALNO SLIKO REŠEVALCEV ŽIVLJENJ ! SEJ NI TEŽKO IN NEMOGOČE, SAMO ODVETNIŠKO - DOKTORSKO - POLITIČNO/OBLASTNO NAVEZO JE TREBA PREBIT ! KAPIŠ NAROD !?
SudoMaGodo |  09 .02. 2024 ob  15: 47
Eh, moji sladki poletni otroci! Ko bi le bilo tako preprosto. A nihče ni gledal italijanske komedije Il medico della mutua (1968), režiserja Luigija Zampe, z Albertom Sordijem v glavni vlogi? Seveda niste, ker razen oldtajmerjev kateri so rasli še v Jugovini poznate samo polomljeno angleščino. :D
No film, ki je bil mimogrede posnet po romanu Giuseppa D'Agate, prikazuje tragikomično življenje družinskega zdravnika, ki zbira na tisoče pacientov samo, da bi povečal svoje prihodke. Pride do točke, ko poroči starejšo vdovo umrlega zdravnika da bi "podedoval" pokojnikove paciente. In maksimizira učinkovitost svoje ambulante tako, da za vsako pregled indiagnozo porabi ne več kot pet minut. Poglejte si film.
Zvitalisica |  09 .02. 2024 ob  15: 44
14
Tudi ta predlog ima kup pomanjklivosti. Ce bo slo zgolj za cimvec pregledanih pacientov, bo lahko nekdo vsakemu posvetil eno minuto in to lahko vodi v katastrofo.
Vceraj je 80 letni zdravnik iz Vuzenice lepo povedal, da ce si clovek si clovek, ce pa ti ni nikoli dovolj in takih je ogrooomno, potem smo tudi zaradi te slednjih pred propadom moralnih eticnih in civilizacijskih vrednot sploh.
Naletela sem do sedaj na ne prevec profi zdravnike, ki se zelo sparajo in na druge, ki se trudijo in so vrhunski po znanju in clovecnosti.
Kako ene in druge placat? Najbrz direktor npr. v SBI ve kdo zabusava kdo se razdaja, ne vem koliko ima proste roke, da posteno oceni svoje podrejene.