ODLOČITVE GLEDE ŠVARC PIPAN ŠE NI: Njena politična usoda naj bi bila znana jutri

Slovenija

Premier Robert Golob se bo danes zvečer sestal z ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan po tistem, ko jo je vodstvo SD pozvalo k odstopu. "Sem v kontaktu z ministrico, čakam njeno odločitev," je dejal pred vrhom parlamentarnih strank o projektu Jek 2. V SD so medtem danes znova izrazili pričakovanje, da bo Golob sledil njihovi odločitvi.

Predsedstvo SD je namreč po ponedeljkovi razpravi sprejelo sklep, s katerim je Švarc Pipan pozvalo k odstopu. Odločitev je sledila očitkom o objektivni odgovornosti ministrice v zvezi z nakupom stavbe na Litijski. "Kot stranka smo svoje naredili, pričakujemo, da bo premier sledil naši odločitvi," je po današnjem sestanku koalicije dejal vodja poslancev SD Jani Prednik.

Koalicijski partnerici Gibanje Svoboda in Levica medtem izpostavljata objektivno odgovornost ministrice. "Objektivna odgovornost je nesporna, treba je izpeljati postopke, ministrica pa mora sprejeti odločitev," je ocenil šef poslancev Svobode Borut Sajovic. Ko se ugotovi objektivna odgovornost, mora vsak v politiki to ponotranjiti, sprejeti odločitev, je še dodal.

V Levici ob tem poudarjajo, da bodo počakali na odločitev ministrice. "Vsekakor pa dogajanje ne meče dobre luči na celotno vlado," je poudarila koordinatorica Levice Asta Vrečko. Hkrati pa je ocenila, da bi bilo nenavadno, če bi minister ob odtegnjeni podpori matične stranke nadaljeval svoje delo v vladni ekipi. "Smo ministri koalicijskih strank. Koalicijske stranke so partnerice v tej vladi," je dejala. Želi pa si čimprejšnje odločitve ministrice.

Švarc Pipan je sicer v zadnjih dneh vztrajala pri tem, da ne namerava odstopiti. S predsednikom vlade sta se sestala danes zvečer, kakšna bo nadaljnja politična usoda ministrice, pa naj bi bilo znano v sredo, ko bo po napovedih ob robu vrha koalicije to komentiral premier Golob. Takrat bo predvidoma tudi jasno, ali si je ministrica z dodatnimi pojasnili, ki naj bi jih nocoj podala premierju, uspela kupiti še nekaj časa, ali pa bo predsednik vlade sledil pozivu ministričine stranke ter jo bodisi tudi sam pozval k odstopu bodisi predlagal njeno razrešitev.

V opoziciji medtem ocenjujejo, da bi bila to edina logična poteza. "V danih okoliščinah kakšne druge možnosti niti nima," je ocenil prvak NSi Matej Tonin. Predsednik SDS Janez Janša je medtem danes dejal, da je premier v ponedeljkovih odgovorih na poslanska vprašanja v DZ dal vedeti, da "riba smrdi pri repu". "Vse stvari so postavljene na glavo, lahko se bo vse skupaj končalo tudi tako, da bo odstopila čistilka na ministrstvu za pravosodje," je dejal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija