SIGNALI, KI JIH NE BI SMELI IGNORIRATI! Organizem vam želi povedati, da nekaj ni v redu

Trendi

Telesne tekočine lahko povedo, da je nekaj narobe in da je čas za spremembe. Verjetno vsak razmišlja o svojem zdravju, stremi k zdravemu prehranjevanju, gibanju … a za ohranjanje telesa v dobri formi je pomembno, da mu prisluhnete in prepoznate njegove signale. Med drugim znoj in kri veliko povesta o tem, kaj se dogaja s telesom in v kakšnem stanju je.

1. Znoj

Potenje je pravzaprav mehanizem za hlajenje telesa. Kapljice znoja so sestavljene iz 99 odstotkov vode (en odstotek lahko predstavlja sečnina, vitamin C, mlečna kislina ali amonijak). Čeprav ga lahko smatrate za tekoči smrad, je znoj popolnoma brez vonja, dokler ne pride v stik z bakterijami.

To so primeri, ko znoj lahko kaže, da se z vašim telesom nekaj dogaja.

Slan znoj

Nekateri ljudje se znojijo več kot drugi, ne glede na to, ali jim je vroče ali so pod stresom, nekateri pa s svojim znojem izločajo več natrija, ampak nič od tega še ne pomeni, da je s telesom nekaj narobe. Vendar je za tiste, ki se bolj potijo, priporočljivo, da po vadbi zaužijejo elektrolite, kot je natrij, da se izognejo dehidraciji. Po vsakem daljšem potenju bi bilo dobro na primer zaužiti tudi listnato zelenjavo, oreščke, banane, mleko in športne napitke.

Nenadno znojenje

Nenaden pojav močnega znojenja, ko ne telovadite, je lahko znak nečesa resnega. To se recimo zgodi v primeru srčnega infarkta, sladkorne bolezni, težav s ščitnico in raka. Če ne veste, zakaj trpite zaradi prekomernega oziroma močnega potenja, je najbolje, da obiščete zdravnika.

2. Kri

Telesna tekočina, ki teče po žilah, predstavlja do osem odstotkov vaše teže in ima številne pomembne funkcije. Kri je odgovorna za odstranjevanje odpadkov iz ledvic in jeter ter dovajanje kisika v telo s pomočjo hemoglobina, ki ga najdemo v rdečih krvnih celicah.

To so znaki, da je nekaj narobe, ko gre za vašo kri.

Slabokrvnost ali anemija

Prenizke ravni hemoglobina – manj kot 13,5 gramov na deciliter (moški) in 12 gramov na deciliter (ženske) – lahko pomenijo, da ste anemični. Da se prepričate, boste morali opraviti krvni test. Znaki, ki kažejo, da je čas za testiranje, med drugim vključujejo šibkost, omotičnost in kratko sapo.

Moteno strjevanje krvi

Če se kri ne strdi zlahka, je to lahko opozorilo, da nekaj ni v redu. Recimo, da imate krvavitev iz nosu, ki se ne ustavi, ali ureznino na prstu, ki se noče zaceliti. Če se vaša kri nenehno počasi strjuje, je to lahko simptom levkemije. Drugi simptomi motenega strjevanja krvi so na primer tudi izguba teže, utrujenost, vročina, nočno potenje in izguba apetita.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija