SLOVENSKA OBALA PRECEJ SPECIFIČNA: "To je dodatna oteževalna okoliščina"

Obala

Glede na zaprtost Jadranskega morja je pri onesnaženju morja veliko tveganje onesnaženje morske obale. V Sloveniji so pristojne službe za takšen primer precej dobro opremljene in organizirane, je v sredo v Portorožu ocenil Zvezdan Božič, ki je opozoril tudi na specifičnosti slovenske obale.

V sredo se je v Portorožu zaključila delavnica, ki jo je na temo odziva na onesnaženja morja in obale pripravila Uprava RS za zaščito in reševanje, na njej pa so med drugim pripravili tudi praktičen prikaz uporabe opreme za čiščenje morja in obale.

Kot je ob robu delavnice, ki je del evropskega projekta Adriatic 2018, ki ga vodi hrvaška državna uprava za zaščito in reševanje s partnerji in ga bodo zaključili spomladi z veliko praktično vajo na morju, pojasnil vodja koprske izpostave uprave za zaščito in reševanje Zvezdan Božič, je specifičnost pričujočega projekta v tem, da je namenjeno tudi onesnaženju obale. Veliko je namreč govora le o onesnaženju morja, vendar je glede na zaprtost Jadrana in večine preostalih evropskih morij dejstvo, da onesnaženje v takšni ali drugačni obliki doseže tudi obalo. Tako so na delavnici pozornost namenili tehnikam in organizaciji čiščenja obale ter tudi vprašanju, kam po čiščenju z nabranimi odpadki.

V okviru praktičnega dela delavnice so tako prikazali uporabo tehničnih sredstev, ki jih sami premorejo za primer, da se onesnaženje dotakne obale. Božič sicer računa, da bodo v okviru projekta Adriatic 2018 v prihodnjem letu uspeli kupiti dodatno tehnično opremo za čiščenje obale.

Med glavnimi izzivi s tega področja je Božič izpostavil organizacijo velikega števila ljudi, odvoz zaoljenih voda in skrb za morske živali.

Za primer onesnaženja obale so po Božičevi oceni dobro opremljeni in organizirani, veliko so imeli tudi vaj. Božič je pri tem sicer opozoril na specifiko slovenske morske obale, ki je upravno razdeljena med štiri občine in dva koncesionarja - Luko Koper in Sečoveljske soline. Drugi vidik je raznovrstnost naše obale, ki gre od peščene prek skalnate do pozidane. "To je dodatna oteževalna okoliščina," je ocenil Božič, saj to terja usposabljanje in tehnično opremo za različne vrste obale.

Deli novico:

kjočola |  07 .12. 2017 ob  20: 40
Riba je s svojim kratkim komentarjem zadel bistvo.
Glede na (majhno) število komentarjev pa je popolnoma jasno, da se nam po balkansko je.be za lastno okolje.
pristojne službe |  07 .12. 2017 ob  18: 17
Prav komično se sliši in vidi kako se nekateri na teh pristojnh službah se trudijo,da nam razložijo kako smo pri nas pripravljeni na morebitne eko katastrofe v primeru razlitja večje količine težkih goriv in so podobni otrokom z lopatico in kanglico na peskovniku.Ta naša država ni bila sposobna v 26-ih letih naše samostojnosti priskrbeti eno samo plovilo za čiščenje morja.
Riba |  07 .12. 2017 ob  13: 45
Raje storite kakšen korak v smeri zmanjšanja onesnaževanja !