SPREJETA ZAKLJUČNA DEKLARACIJA O ZAVEZAH: Za zdaj jo je podprlo 73 držav, med njimi tudi Slovenija (VIDEO)

Slovenija

Na delno virtualnem drugem vrhu za demokracijo, ki ga je v Washingtonu organiziral ameriški predsednik Joe Biden, so v sredo sprejeli zaključno deklaracijo o zavezah, ki pa jo je namesto vseh 121 udeleženk za zdaj podprlo 73 držav, med njimi je tudi Slovenija. Bela hiša je sporočila, da bo deklaracija ostala odprta za kasnejši pristop.

Na povabilo predsednika Združenih držav Amerike ???????? President Joe Biden sem po videopovezavi sodelovala na drugem Vrhu za demokracijo #SummitForDemocracy. ????Demokracija zahteva vodenje, ki podpira politike za preživetje sedanjosti in pripravljenost na prihodnost – solidarnost, globalno dostopno financiranje, znanost in tehnologijo ter spoštovanje človekovih pravic. V tematski razpravi o pravični obravnavi in enakosti spolov sem poudarila, da so enake možnosti žensk in deklic ter pravična obravnava spolov kot končni rezultat pomembni na vseh področjih življenja. ???? In to ne samo za ženske, temveč za celotno družbo. ➡️ Enakost pomeni, da vsi dobijo enak par čevljev. Pravičnost pomeni, da vsakdo dobi par čevljev, ki mu je prav. Več: ???? https://bit.ly/432HmfR

Posted by Nataša Pirc Musar on Wednesday, March 29, 2023

Deklaracijo je izdelalo posebno telo, sestavljeno iz predstavnikov 65 držav z vseh celin. Deklaracija podpisnike zavezuje k zaščiti človekovih pravic, svobodi medijev in vladavini prava. Zavezuje jih, da preganjajo kršitelje človekovih pravic ter podpirajo ljudi, ki se zavzemajo za svobodo in zavračajo agresijo, vključno s tistimi v Ukrajini.

Deklaracija jih nadalje zavezuje boju proti vsem oblikam diskriminacije in izključevanja ter boju proti korupciji in transnacionalnim grožnjam, kamor spadajo tudi dezinformacije.

V deklaraciji je poudarjeno še soočanje z globalnimi izzivi, kot so trajnostni razvoj, podnebne spremembe, globalno zdravje in varnost prehrane.

Na drugem vrhu za demokracijo je med drugimi na daljavo nastopila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Slovenija je deklaracijo podprla.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  30 .03. 2023 ob  13: 53
Zanimive so moderne spodbude za zavezanost k demokraciji. "Zaveznikom" preprosto sestreliš kritično civilno gospoadrsko infrastrukturo in tako baje pripomoreš k širjenju demokracije. In nikome nište.......