TEŽKA NOČ ZA GASILCE: Tako obsežnega požara v zadnjem desetletju na tem območju koprskega zaledja ne pomnijo (FOTO, VIDEO)

Kronika

Približno 150 gasilcev se je minulo noč borilo s požarom, ki je v torek popoldne izbruhnil nad naseljem Rakitovcem v občini Koper. Trenutno je požar omejen, ostaja pa na požarišču še nekaj deset gasilcev, ki se ob močnem vetru in temperaturah pod lediščem spopadajo s posameznimi žarišči, kjer občasno spet zagori.

Na centru za obveščanje so informacijo o požaru prejeli v torek ob 17.27. Plameni so se hitro širili in okrog 19. ure so žareče obzorje videli tudi nekateri prebivalci 20 kilometrov oddaljenega Kopra.

Kot je povedal gasilec iz koprske brigade Luka Franca, ki je zjutraj prevzel vodenje intervencije, je gorelo na pobočjih Kavčiča in Lipnika nad vasjo Rakitovec ob meji s Hrvaško, ogenj pa se je razširil tudi proti Podgorju do hriba Golič. Povedal je, da je požarišče videti zelo veliko, ima pa zelo veliko t. i. jezikov, zaradi česar je površino zelo težko oceniti. Ocene se gibljejo med 50 in 100 hektarjev.

???? nad Rakitovcem...

Posted by PGD Babiči on Tuesday, February 7, 2023

Ob poklicnih gasilcih iz Kopra, Sežane in hrvaškega Buzeta so v akciji sodelovali tudi prostovoljci iz vseh društev v slovenski Istri, pa tudi iz več društev v hrvaški Istri in kraški, postojnski ter ilirskobistriški regiji. Delali so v zelo težkih razmerah, saj je veter hitro širil plamene, voda v ceveh pa je zmrzovala.

Pogoreli so pašniki, uničenih je nekaj električnih pastirjev, na srečo pa živine v tem času tam ni bilo. O nastali škodi za zdaj še ni mogoče govoriti.

Požar so omejili približno ob enih ponoči. Požarna straža ostaja, po potrebi tudi čez noč. Ostaja pa verjetnost podtalnih požarov, ki so na tem območju v preteklosti že povzročali težave. Vzrok požara uradno še ni znan, po neuradnih informacijah pa bi bil lahko vzrok odvržen cigaretni ogorek. Pogorišče so si ogledali tudi policisti, prav tako pa je bil danes na terenu prisoten tudi koprski župan Aleš Bržan, ki se je gasilcem za "njihov neverjeten pogum, vztrajnost in požrtvovalnost" zahvalil na družbenem omrežju Facebook.

????Gasilci zmagovalci boja z ognjem in ledom!????‍???????? ????Včeraj zvečer je na območju nad Rakitovcem izbruhnil izjemno nevaren...

Posted by Aleš Bržan on Wednesday, February 8, 2023

Na hrvaški strani po navedbah hrvaške tiskovne agencije Hina večje škode ni, ogenj je zajel približno od enega do dva hektarja površin, večinoma travo in nizko rastlinje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  08 .02. 2023 ob  23: 50
ČESTITKE

Še enkrat se je pokazalo, kaj pomeni predanost, vztrajnost in pripravljenost pomagati, ne samo domačim gasilskim društvom ampak tudi tistim iz Buzeta, saj bomo le s skupnimi močmi ukrotili ognjene zublje. Vse to lahko povzroči že ena sama neprevidnost, nepremišljenost ali morda kaj drugega, dobro, da le ni bilo žrtev...samo upamo lahko, da bodo odgovorni znali nagraditi trug vseh gasilcev in da se bo vse to poznalo tudi pri njihovih plačah, tako, kot je že lani obljubila vlada in vsi tisti, ki so odgovorno za financiranje te panoge. Že v lanskem letu pa se je povišala tudi Požarna taksa iz 5% na 9%, ki jo morajo odvojiti zavarovalnice iz sklenjenih polic, za delovanje gasilskih društev in vzdrževanje celotne gasilske panoge...Srečno vsem...